středa 9. dubna 2014

Dort s nutelou a jahodami



Tohle je prostě bomba. Pravda, tak trochu taky kalorická bomba, ale chuťová rozhodně taky ;) Pekla jsem narozeninový dort a na rozepsání celé story by to bylo na dlouho, nicméně při brouzdání internetem a hledání receptu jsem narazila na tenhle zázrak, který způsoboval Pavlovův reflex už na první pohled. První změnou byl recept na korpus, protože nedám dopustit na ten z čokoládového dortu. Ten je díky kysané smetaně super vláčný a tím pádem pro mě (zatím) nepřekonatelný, vynechala jsem taky šlehačku přímo na dortu kvůli snadnějšímu převozu a výdrži (nakonec jsem na ní zapomněla samozřejmě úplně, takže dort musím udělat ještě jednou a zkusit ho se šlehačkou). Samozřejmě použijte voňavé a čerstvé jahody, případně by šly v krajním případě nahradit banánem. Původní recept od The Pioneer Woman nalezněte zde, svou verzi předkládám níže.

Korpus (průměr dortu 20 cm, já pekla minidort z poloviční dávky):

200 g hladké mouky
150 g krupicového cukru
lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
40 g kakaa
175 g změklého másla
3 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
kelímek zakysané smetany (cca 170 g)

Na dokončení:

2 hrstě jahod (asi tak 10 - 15 středních jahod)
půl skleničky nutely, případně víc, protože určitě budete v průběhu ujídat :)
2 lžíce moučkového cukru
lžička vanilkového extraktu

šlehačka k podávání

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C, pokud máme dvě formy s daným průměrem vyložíme obě pečícím papírem, pokud ne, můžeme upéct celou dávku najednou a pak dort prokrojit, nebo péct na dvě části - já se kloním k pečení postupně, netrvá nijak extra dlouho. Do větší mísy prosejeme mouku, cukr, kakao, kypřící prášek a sodu. V jiné míse ručním mixérem promícháme změklé máslo s kysanou smetanou a následně vejci, tekutou směs přidáme k suché a vše spojíme mixérem. Přidáme vanilkový extrakt a dobře vmícháme. Těsto je spíš hutnější, ale o to lepší - polovinu těsta vpravíme do formy, uhladíme řádně stěrkou a dáme péct - moje trouba to zvládla za 15 min (pekla jsem 2 korpusy postupně, kdo peče celý, počítá jednou tolik a ještě pár minut navíc). Upečený korpus necháme 10 min chladnout ve formě, pak vyklopíme na mřížku a sundáme pečící papír. Pokud jsme vlastníci pouze jedné formy, opakujeme pečící část ještě jednou. Pro plnění musí korpusy úplně vychladnout, jinak se nutela rozteče.
Jednu hrst jahod nakrájíme na plátky (spíš tlustší), dáme do misky a zasypeme lžící cukru, polijeme 1/2 lžičkou extraktu a necháme 15 min macerovat. Totéž provedeme i s druhou hrstí jahod, ty ale nakrájíme spíš na čtvrtky, protože to prostě vypádá lépe ;) Postup s macerací je stejný. Když jahody pustí šťávu, slijeme jí (a kdo jí vylije, tak si nafackuje, protože jako syrup do šťávy s přidáním šťávy z citronu je naprosto božská) a okapané jahody tak máme připravené na sestavování dortu.
První korpus pomažeme štědrou vrstvou nutely a poklademe plátky připravených jahod, přiklopíme druhým korpusem a pomažeme zbytkem nutely. Nakonec dozdobíme zbylou hrstí jahod a kocháme se, než dort nakrájíme a sníme ;) Jahody pouští šťávu i na a uvnitř dortu, takže je lepší sestavit až co nejkratší dobu před servírováním, výjimečně žádné odležení přes noc radši ani nezkoušejte.

Nutela + jahody = BFF

Žádné komentáře:

Okomentovat