pondělí 23. prosince 2013

Nepečený cheesecake s bílou čokoládou a mandarinkou

Je čas na zásadní otázku - bílá čokoláda ano či ne? Pokud jde o mě, tak radši asi ne, díky. Na můj vkus moc sladká a tak nějak vůbec nečokoládová, ale tak jsou na světě i tací, kteří mají tuhle "čokoládu" radši, takže proč ne. Jedním takovým jedincem je bratr mé drahé polovičky, který má narozeniny v prosinci, takže když už člověk vymyslí tu miliardu dárků pro všechny k Vánocům, přijde ještě v kalendáři upomínka narozenin a vás už ale fakt vůbec nic nenapadá. Teda kromě jídla, samozřejmě. Nicméně chápu, že ne všichni sdílí moje nadšení z jedlých dárků, takže třeba domácí paštika nebo sušená rajčata v oleji by ho zřejmě k oslavnému tanci nevedly. Ovšem dort, to je jiná, zvlášť pokud bude z bílé čokolády. Pokud nepatříte mezi milovníky téhle zvláštní substance stejně jako já, stejně doporučuji dort vyzkoušet - je totiž úžasně lehký, nadýchaný a voní vanilkou a mandarinkou, což taky není k zahození ;) Uvádím recept pro formu o průměru 20 cm na akorát vysoký dort.

Korpus:

150 g máslových sušenek (Club)
50 g másla

Náplň:

250 g krémového sýra (Philadelphia)
180 g bílé čokolády (pokud budete chtít hoblinkovat, musí být alespoň část v podobě tabulkové čokolády)
šťáva a kůra ze dvou baby mandarinek nebo jedné velké, chemicky neošetřené
200 ml šlehačky
2-3 lžíce domácího vanilkového cukru
moučkový cukr na dokončení

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C. Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozdrtíme (rozmixujeme) a smícháme s rozpuštěným máslem na konzistenci mokrého písku - hmotu natlačíme do dortové formy a upěchujeme obrácenou stranou lžíce. Pečeme v předehřáté troubě 8 - 10 min, aby se korpus zpevnil.
Kdo si chce hrát, může jako ozdobu spáchat čokoládové hoblinky. Na tabulku čokolády položíme kousek pečícího papíru a chvíli zahříváme dlaní, neb z lehce zahřáté čokolády se hoblinky dělají lépe. Tabulku si na jedné straně opřeme o sebe a ostrým nožem (na který příliš netlačíme, jinak tabulka praskne) tahy směrem k sobě vytváříme hoblinky, které nejlépe také nožem přesuneme na kus pečícího papíru nebo talíř, odkud je pak budeme sypat na vršek dortu. Na náplň rozpustíme zbylou čokoládu nalámanou na kousky ve vodní lázni, přidáme šťávu a kůru z mandarinek a 3-4 lžíce šlehačky, pokud čokoláda moc ztuhne, vrátíme nad vodní lázeň a rozehřejeme. Čokoládovou hmotu necháme trochu vychladnout a v mezičase ve větší míse elektrickým šlehačem promícháme krémový sýr s vanilkovým cukrem. K sýru přidáme vychladlou čokoládu a promícháme ještě jednou mixérem. Pokud nám po ochutnání přijde směs moc sladká, spraví se to neslazenou šlehačkou - pokud naopak málo, přidáme cukr ještě v této fázi, kdy ho můžeme zapracovat šlehačem. V jiné misce vyšleháme šlehačku do tuha. Šlehačku gumovou stěrkou opatrně zapracujeme do sýrovo-čokoládové směsi, dokud se úplně nespojí. Náplň nalijeme na vychladlý korpus, uhladíme a dáme vychladit do lednice nejlépe přes noc, ale min 3 hodiny. Před podáváním posypeme hoblinkami čokolády a jemně poprášíme moučkovým cukrem. 

Dort chutnal i dalším nemilovníkům bílé čokolády, takže za zkoušku to stojí. Bohužel, poslední čtvrtka skončila v kuchyni na zemi, když byla oslavencem přenášena na rozkrájení posledních tří kousků - ale abyste věděli, jak dobrý ten dort byl, tak vám můžu prozradit, že byl dokonce částečně sněden i ze země :))


Žádné komentáře:

Okomentovat