sobota 25. ledna 2014

Pomerančový cheesecake se zázvorem


Když měl přítel narozeniny, byli jsme zrovna v Londýně, takže se žádné pečení nekonalo. Nicméně, slíbila jsem, že po návratu upeču dort podle libosti - což byl cheesecake. Původně jsem chtěla dělat kokosový. Asi tak o půl dne později mi to přišlo tak nějak málo, trochu obyčejné, tak čokoládový s něčím. Ne, čokoládový jsem dělala minule, achjo... Tak citronovo-zázvorový! Hm, nebo spíš s pomerančem? Konec vnitřní debaty, byl pomerančový se zázvorem. Kdyby místní supermarkety zrovna nebojkotovaly čerstvý zázvor, bylo by to super. Kdyby alespoň jeden z nich vedl obyčejné zázvorové sušenky bez náplně, bylo by to ještě lepší, jenže se nestalo ani jedno, takže jsem musela použít mletý zázvor (čímž vás nabádám, že pokud budete mít čerstvý, určitě ho tam dejte spíš než sušený). Tmavá barva dortu není způsobena enormním množstvím zázvoru, naštěstí, ale světlým cukrem muscovado, který se mi k pomeranči tak nějak hodil víc než klasický rafinovaný. Kdo bude chtít, může si udělat i pomerančovou omáčku, protože a) je super a b) cheesecake je s ní taky super ;)

Na formu s průměrem 20 cm, používám kompilaci receptů na cheesecaky od Chez Lucie.

Korpus:

150 g zázvorových sušenek (dobré má třeba Marks&Spencer, kdo nesežene, koupí klasické Club a smíchá je se 2 lžičkami sušeného zázvoru a bude se tvářit jakoby nic)
50 g másla

Krém:

450 g krémového sýru (já použila Buko)
80 g cukru muscovado (nebo třtinového)
2 vejce
5 lžic smetany
kůra z jednoho pomeranče (kdo má bio, nemusí 10 min šaškovat s horkou vodou a kartáčkem)
2 lžičky mletého zázvoru

Omáčka:

šťáva ze dvou pomerančů
stejné množství vody
3 lžíce cukru
lžíce likéru Grand Marnier

Postup:

Troubu zapneme na 180°C. Sušenky rozmixujeme v robotu nebo rozmašírujeme ručně (já používám paličku na mojito), kdo nemá zázvorové sušenky přidá do rozdrcených normálních zázvor. Máslo rozpustíme, smícháme se sušenkovou drtí a lžící nandáme do pečícím papírem vyložené formy. Upěchujeme lžící nebo dnem skleničky a dáme na 10 min předpéct do trouby.
V míse smícháme sýr s cukrem muscovado a umícháme dohladka. Přidáme zázvor, pomerančovou kůru, vejce a smetanu a smícháme v hladký krém. Vyndáme korpus, necháme chvilku vychladnout a nalijeme na něj krém. Formou párkrát bouchneme o kuchyňskou desku, aby uniklo co nejvíc bublinek. 
Já peču cheesecake v takové trochu pseudo vodní lázni, ale funguje to, takže - do pekáče naliju vodu a do ní postavím dnem vzhůru formu stejně velkou nebo větší než ta s cheesecakem, neb tu s cheesecakem na ni postavím a celé tohle hýbající se monstrum dám opatrně do trouby. Prvních 10 min pečeme na 180°C, pak cca 50 min až hodinu na 120°C, dokud cheesecake nezpevní a nebude mít jenom mírně třesoucí se střed. Vyndáme, okraje objedeme nožem a necháme vychladnout, potom ještě dáme alespoň na 2 hodiny do lednice (což u nás byl teda vyloženě boj s vlastní sebekontrolou a ne jenom mojí).
Na omáčku svaříme všechny suroviny kromě likéru zhruba na polovinu původního objemu, do hotové teplé ale nikoli moc horké omáčky přidáme likér a nalijeme na přidělený kousek dortu. 

Kolegové v práci v pátek nadhodili, že bych mohla v pondělí přinést něco napečeného. Hm, tak tenhle cheesecake to bohužel nebude, neboť pokud bude vývoj jeho konzumace pokračovat jako doposud, po dopsání tohoto příspěvku už nebude vůbec existovat ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat