čtvrtek 13. listopadu 2014

Dezert s vodou z pomerančových květů



Pomerančová voda mě uchvátila úplně náhodou v jednom malém obchůdku s orientálními potravinami v Korunní (stránky zde), ale určitě jí seženete i jinde. Lahvička mě stála velmi příjemných 40 Kč a vzhledem k tomu, jak malé množství se do různých dezertů používá, vám vydrží nejméně několik let ;) Předem upozorňuju, že je to zřejmě jedna ze surovin love/hate vztahu - já jsem z ní nadšená, M. mističku s díky odložil a netvářil se, že by chtěl kdy zkusit znova :) Zřejmě způsobeno nezaměnitelným aroma, které některým jedincům prostě učaruje a na jiné naopak působí značně repelentně. Následuje snadný recept:

Na 4 malé mističky:

4 - 6 savoiardi (dlouhé cukrářské piškoty s vrstvou cukru)
šťáva z 1 pomeranče
šťáva z 1/2 citronu
4-6 lžic krupicového cukru

300 g kysané smetany (nebo prostě dva kelímky)
4 lžíce moučkového cukru
1-2 lžičky vody z pomerančových květů (někdy také pomerančová voda)

volitelně kandovaná citrusová kůra na ozdobu

Postup:

Začneme sirupem - v rendlíku svaříme šťávu z pomeranče a citronu s cukrem, cukr přidávejte postupně a ochutnávejte, sirup může být malinko kyselejší, protože to pak vyrovnáte krémem, ale zase ať se vám nekřiví pusa. Vaříme na středním žáru, až se sirup zredukuje tak o třetinu objemu. Necháme aspoň 10 min vychladnout.  
Dno mističek vyložíme cukrářskými piškoty, které následně lžičkou přelíváme sirupem. Měly by být tak akorát nasáklé, počítejte s tím, že další vlhkost pustí krém, takže to nemusíte přehánět. Pokud vám nějaký sirup zbyde, můžete ho upotřebit jako základ limonády.
V misce rozmícháme kysanou smetanu a postupně přidáváme moučkový cukr - ochutnejte, aby to ladilo s kyselostí sirupu. Když je oslazeno dle našich představ, vmícháme postupně jednu a pak případně druhou lžičku vody z pomerančových květů - podle toho, jak moc silné chceme aroma (já preferuju dvě). Krém navrstvíme na nasáklé piškoty, případně ozdobíme citrusovou kůrou, a šoupneme aspoň na dvě hodiny do lednice. Hotovo :)

Tak co, love nebo hate? ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat