pátek 5. srpna 2016

Pečené meruňky s čokoládovou omáčkou a kešu ořechy


 
Fotka nic moc, já vím, ale měli jsme hlad, chápete :D Každopádně, zase pro jednou dezert z kategorie easy-peasy, kterým snadno přeměníte čerstvé kyselejší ovoce ve sladkou tečku a ani se nemusíte moc namáhat. Zvolila jsem meruňky, protože kombinace meruňky-čokoláda-kokos (který tam přijde spolu s kešu) mi přijde úplně báječná, ale upotřebíte klidně i třeba broskve nebo švestky. Kromě dezertu vám ale dneska dám i tip na super hlavní chod, který doporučím zejména milovníkům sushi, protože obsahuje syrového lososa, kromě toho taky smaženou cibulku, makadamové ořechy a moc dobrou zálivku. Pokud už z popisu začínáte trochu slintat, rozhodně se podívejte na tenhle recept na salmon poke na Seriouseats a pak mi dejte vědět, jestli chutnalo, protože nás to teda nadchlo ;) Jen pro info - poke je salát ze syrové ryby, který pochází z Havajských ostrovů, tradičně se připravuje z tuňáka nebo chobotnice, ale vyzkoušená variace s lososem byla každopádně taky skvělá, takže se nebojte a pusťte si do jídelníčku trochu exotiky ;)

Na 4 menší porce (1 porce=1 ramekin):

4 meruňky
4 lžičky medu (případně víc - podle sladkosti ovoce)
50 g hořké čokolády (64 % Belcolade)
50 g smetany ke šlehání
50 g kešu ořechů
30 g strouhaného kokosu (může být i sušený nebo mražený)
1/2 a 1/2 lžičky kokosové oleje (nebo případně řepkového)

Postup:

Troubu zapněte na 200°C, meruňky omyjte a rozkrájejte na čtvrtky. Připravte si zapékací mističky nebo ramekiny, případně jednu větší misku, ze které pak vykouzlíte jednotlivé porce. Meruňkové čtvrtky položte do misek řeznou plochou vzhůru a pokapejte medem - pokud máte ovoce kyselejší, klidně přimedujte. Takhle připravené přesuňte mističky do trouby na 10 min, pak je zkontrolujte a přidejte dalších 5 - 10 min podle propečenosti - cílíte na měkké, ale ne rozblemcané, takže by si ovoce mělo zachovat tvar. Upečené meruňky vyndejte a nechte v mističkách při pokojové teplotě.
 
Omáčka je taky úplně jednoduchá - smetanu nalijte do rendlíku, ohřejte pod bod varu a občas promíchejte. Čokoládu nakrájejte na menší kousky a nasypte do misky. Když ze smetany začne stoupat pára, přelijte s ní čokoládu, nechte minutu stát a potom lžící rozmíchejte do hladké omáčky. Nechte stát při pokojové teplotě a připravte posypku.
 
Na oříškovou posypku už jenom opražte na pánvi nejdřív kokos na první 1/2 lžičce oleje, do světlounce hnědé barvy a přesypte do misky. Pánvičku vytřete do sucha papírovou utěrkou a na zbylém oleji opražte kešu oříšky, opět do světle hnědé barvy. Kešu ořechy nahrubo nasekejte, smíchejte s kokosem a máte vlastně hotovo.
 
Meruňku v misce přelijte čokoládovou omáčkou, posypte dle libosti oříškovou posypkou a můžete se do toho pustit :) 
 
PS: Zbytek čokoládové omáčky se dá v pohodě uchovávat v lednici přinejmenším několik dní a určitě vám nemusím říkat, že bude skvělá třeba na banán s trochou šlehačky, na maliny nebo na palačinky ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat