úterý 24. prosince 2013

Šťastné a veselé s propadlým čokoládovým koláčem

Vždycky tak koncem listopadu pro mě začíná "vánoční předvoj", takže kupuju vánoční ozdoby jako smyslů zbavená (jsem totiž královna vánočního kýče) a večery trávím s mou nejoblíbenější kuchařkou od Nigelly Lawson - Vánoce s Nigellou. Je skvělá... plná úžasných receptů, které chci každý rok vyzkoušet, ale na to mám asi málo známých, které bych mohla zvát jen tak na opulentní večeře a kteří by s nadšením přijali jedlé vánoční dárky typu domácí nakládaný sýr (ale možná se pletu). Každopádně šílenství kolem cukroví mě až tak moc nebere, i když něco málo napeču, ale žádných dvacet druhů se u mě rozhodně nikdy neudálo. Úplně chápu, že se někomu nechce strávit hodiny vykrajováním koleček, aby měl co předložit na sváteční stůl, takže nabízím alternativu - vánoční kořeněný čokoládový koláč, který nadělá stejnou parádu a přitom patří do kategorie easy peasy dezertů. Navíc, pokud už máte napečeno, můžete se tímhle výtvorem blýsknout třeba na Silvestra  ;) Recept uvádím pouze s minimální úpravou, peču v otvírací dortové formě o průměru 22 cm. 

Koláč:

6 vajec
100 g mletých mandlí
4 zarovnané lžičky kakaa
lžička skořice
150 g hořké čokolády
150 g másla
230 g moučkového cukru
lžička vanilkového extraktu

Na ozdobu: hrst čerstvých brusinek, 100 g cukru, 100 ml vody, pískový cukr na obalení brusinek (3 lžíce)

Postup:


Vejce a máslo necháme několik hodin před pečením dojít pokojové teploty. V žáruvzdorné misce rozpustíme na malém ohni ve vodní lázni máslo a čokoládu, směs odstavíme a necháme vychladnout. Troubu zapneme na 180°C, dno formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem. Ve větší míse smícháme vejce, cukr a vanilkový extrakt a všechno společně ušleháme do světle žluté pěny, až vejce zdvoj- až ztrojnásobí objem (odhadem tak 5 min). Do vaječné pěny opatrně vmícháme mandle, prosáté kakao a skořici, zlehka zapracujeme, ideálně to jde stěrkou. Nakonec stejně opatrně vmícháme zchladlou rozpuštěnou čokoládu, aby směs zůstala pořád nadýchaná. Směs vylijeme do formy a dáme péct na 35 - 40 min, zkoušíme špejlí. Když vyjde špejle čistá, koláč vyndáme, i s formou zabalíme do utěrky a necháme na mřížce vychladnout. Teprve potom objedeme okraje ostrým nožem a sundáme odepínací část formy. Kdo si troufne, přesune koláč na podnos (upřímně, já si netroufla a krájela na dně formy ;). 
Vzhledem k tomu, že se střed koláče propadne do jakési prohlubně, je přímo povinné ho nějak dozdobit. V originálním receptu se používají zkaramelizované plátky mandlí, já se rozhodla pro "zmrzlé" brusinky. Kdo by zvolil brusinkovou variantu, zde je postup od Bakers Royal, ze kterého jsem vycházela a jen trochu upravila. Do menšího hrnce vysypeme cukr a zalijeme vodou, necháme rozpustit a lehce bublat po okrajích. Mezitím omyjeme brusinky, necháme je okapat a následně vložíme do cukrového sirupu. Děrovanou naběračkou je v hrnci trošku proženeme, aby se celé obalily a následně vyndáme na pečící papír. Pokud nějaká brusinka praskne, není to žádná katastrofa, jen se snažíme, aby byly už na pečícím papíře jednotlivě a ne v jednom chuchvalci. Zhruba po 25 min začne cukrový sirup na brusinkách tuhnout a lepit, takže můžeme obalovat. Do misky nasypeme cukr a brusinky v něm postupně obalujeme, hotové dáváme na talíř doschnout k dokonalosti. Před servírováním naskládáme brusinky na koláč a sklízíme zasloužený obdiv.

Koláč neobsahuje žádnou mouku, takže je bezlepkový a taky hrozně dobrý - ale to musíte vyzkoušet ;) Chutná jako skořicová čokoláda, což je samo o sobě super, ale dá se to ještě vylepšit - v originále se koláč podává se šlehačkou s kapkou likéru. Šlehačka ho posune ještě o stupínek výš, takže až budete mít skoro ušleháno, přidejte lžičku vanilkového cukru a malého panáka oblíbeného likéru (např. Grand Marnier).

Šťastné a veselé! 


Žádné komentáře:

Okomentovat