pátek 13. prosince 2013

Čokoládové muffiny s višní

 

Čokolády není nikdy dost, nebo ne? Takže tyhle muffiny mají čokoládu nejen v těstě, ale ještě nahoře, protože tak to prostě má být. Můj přítel potřeboval někoho tak trošku (ale fakt jenom trošičku) uplatit, a tak mu slíbil muffiny: "A jaké by měly být?" "To je jedno, hlavně dobrý." Což je super zadání, které může znamenat úplně cokoli - třeba višně s čokoládou.

Těsto:

200 g polohrubé mouky
130 g cukru
3 lžíce oleje
2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
1 vejce
lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
4 lžíce kakaa
130 ml mléka
100 g hořké čokolády, cca 70 g do těsta a 30 g na dokončení
20 vypeckovaných višní

Postup:

Postup je klasika - do mísy prosejeme mouku, kakao, přidáme cukr, prášek do pečiva a sodu. Do směsi přilejeme mléko, olej, kysanou smetanu, vejce a nakonec vmícháme nahrubo nasekanou část čokolády. Troubu zapneme na 180°C.
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a začneme plnit - nejdřív jen tak do půlky výšky košíčku, potom do každého muffinu přidáme jednou celou a jednu půlku višně (záleží na velikosti muffinů, já mám klasickou na 12 ks a tam to vyjde akorát, aby těsto nebylo rozmáčené a přitom byl dostatek "višňového pocitu" v každém kousnutí :)) Zakryjeme zbytkem těsta, aby višně pokud možno nikde nečouhaly ani nebyly přímo u papírového košíčku. Na závěr posypeme zbytkem čokolády, kterou můžeme posekat ještě na větší kousky než do těsta, aby muffiny lákaly už na první pohled ;)

Úplatek se nakonec moc nezdařil. "Tak tady jsou muffiny s višní a čokoládou." "Aha, no..." "Vy nejíte višně?" "Ale jo, já nejim čokoládu, mně nechutná..." Nenaděláte prostě nic.



Žádné komentáře:

Okomentovat