sobota 4. ledna 2014

Chilli jam

Sice sem zatím dávám jenom sladké věci, ale tohle je výjimka a já se musím podělit o recept na tenhle chilli jam už proto, že tak strašně dobře vypadá. Upřímně, pro mě to je taky jediná jeho vlastnost, kterou na něm můžu obdivovat, protože je dělaný kromě chilli papriček i z normálních paprik a ty já prostě nejím. Ne že bych je z duše nesnášela, ale prostě dokážu vycítit i stopové množství papriky v jakémkoli jídle (což je dost prokletí, protože někdo jí nacpe opravdu všude) a to pak s díky odmítnout. Každopádně, i když já sama jsem tenhle jam neochutnala, ochutnali ho dva jiní, dobrého jídla znalí, pověřenci a sklidil chválu, takže jestli vám papriky nevadí, jděte do toho. Recept je opět od Nigelly Lawson z její vánoční kuchařky (Chilli rosol), udávám recept z polovičního množství než originál, který vystačí na 3 sklenice jako na fotce a ještě jednu miniaturní na vyzkoušení :) 

Suroviny:

75 g čerstvých dlouhých chilli papriček
75 g sladkých červených masitých paprik (jedna středně velká)
500 g želírovacího cukru
300 ml jablečného octa

3 sklenice, které buď velmi pečlivě vymyjete hodně horkou vodou a pak už se nedotknete vnitřku ani víčka, nebo je proženete myčkou alespoň na 60°C a opět se už nedotknete vnitřku

Postup:

Chilli papričky podélně rozřízneme a vydlabeme všechny semínka, překrájíme na větší kousky, totéž uděláme se sladkými paprikami. Do robota s nástavcem na sekání hodíme chilli papričky a rozsekáme je nadrobno, potom k nim přidáme sladké papriky a všechno dohromady rozmixujeme na takovou hrubší kaši. Do kastrolu nasypeme cukr, zalijeme octem, postavíme na střední žár a necháme cukr bez míchání rozpustit. Když je cukr rozpuštěný (případně trochu zamíchejte), přidáme papričkovou kaši a necháme 10 min povařit. To je mimochodem nejhorší část receptu, protože vařit chilli papričky v octě je natolik dojemné, že mi to vhánělo slzy do očí, takže zapněte digestoř, otevřete okno a na chvíli se někam klidně ukliďte, je to fakt síla. Po 10 minutách vypneme plamen a kastrol odstavíme. Jam necháme tak 30 - 40 minut vychladnout, až bude mít sirupovitou konzistenci a flíčky paprik se rovnoměrně rozmístí v celém objemu, takže už nebudou jenom plovat na povrchu. Až bude konzistence ideální, vypláchněte sklenice ještě jednou horkou vodou z kohoutku, abyste horký jam neplnili do studeného skla, a může jam přelít. Pokud bude třeba, můžete ve sklenice ještě promíchat špejlí, aby se flíčky rozptýlily. Pokud ne, stačí sklenice zavíčkovat a otočit na 15 min dnem vzhůru. Hotový jam je nejlepší jíst tak 1 - 2 měsíce uleželý, neotevřený vydrží až rok a otevřený by se měl skladovat v ledničce a spotřebovat do měsíce.

Dvě sklenice našeho chilli jamu skončily jako jedlé dárky a to celkem úspěšně, jednu už přítel skoro zlikvidoval k různým slaným pochutinám. Jam není nijak extra pálivý, spíš tak mírně (ale záleží na papričkách), takže pokud byste mu chtěli přidat na síle, můžete do robotu přihodit třeba dvě takové malé papričky, co mám na fotce, které ho trochu přiostří. Někdy je mi až líto, že ty papriky nejím ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat