Jeden jablečný koláč už tu byl, ale tenhle je trochu jiný - spíš sladší a s výraznější chutí oříšků. Recept můžete použít buď na 4 tartaletky nebo jeden klasický koláč a výjimečně nepřidám žádné moudro na konec ani na začátek - dneska to prostě bude jenom recept ;)
Korpus:
křehké těsto
Náplň:
4 menší jablka
4 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo víc či míň - podle sladkosti jablek)
šťáva z půlky citronu
2 lžíce vanilkového likéru/lžička vanilkového extraktu
80 g lískových ořechů
40 g třtinového cukru
bílek na potření korpusu
Postup:
Vypracujeme křehké těsto a dáme ho zabalené do fólie na půl hodinky odpočinout do lednice. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky o hraně cca 1,5 - 2 cm. Zakápneme je citronovou šťávou a přesuneme do pánve. Troubu zapneme na 170°C. Zapneme žár pod pánví, k jablkům přidáme vanilkový cukr a 5 min je na středním žáru restujeme, aby povolily a pustily šťávu. Jakmile jablka trochu změknou, vypneme sporák a přidáme k nim vanilkový likér/extrakt, případně podle chuti dosladíme nebo dokyselíme. Do mixéru nasypeme oříšky a cukr a několika pulsy oříšky nadrtíme - ne úplně na prach, větší kousky naopak strávníci docení.
Křehké těsto vyválíme, vyložíme jím formu a dno propícháme vidličkou. Na dno koláče položíme kruh z pečícího papíru a zatížíme fazolemi (aj.), dáme péct do předehřáté trouby na 10 min. Z koláče odstraníme závaží, dno potřeme bílkem a dáme ještě na 10 min dopéct téměř dozlatova. Na předpečený korpus navrstvíme jablka, zasypeme cukrovo-ořechovou drobenkou a dáme ještě na 15 min do trouby.
Easy peasy!
Žádné komentáře:
Okomentovat