neděle 9. března 2014

Tvarohový koláč s malinami



Říkala jsem si, že to bude super jednoduchý recept na tvarohový koláč, prostě jenom smíchat všechno dohromady, vylít (haha) do formy a je to. No, tak to úplně nevyšlo a nebo nedisponuju inteligencí redakce Apetitu, protože odtud původní recept pochází, a neumím holt ani umíchat tvarohové těsto. Ono totiž mělo takovou skvělou konzistenci - asi jako tuhnoucí beton. Takže jsem provedla pár úprav a recept předkládám, protože výsledný koláč byl i přes všechny útrapy vážně dobrý ;) Množství buď pro formu o průměru 26 cm nebo jednu o průměru 23 cm a malou formičku velikosti tartaletky - jak je ctěná libost.

Těsto:

250 g tvarohu (v kostce)
250 g změklého másla (nebo 100 g másla a dalších 150 g tvarohu)
2 celá vejce, oddělená + 2 bílky
320 g polohrubé mouky
lžička prášku do pečiva
220 g krupicového cukru
lžíce vanilkového cukru
2 lžičky citronové kůry
100 - 150 ml mléka, podle hustoty těsta

dvě hrstě malin, borůvek, ostružin... zmražených nebo čerstvých
lžíce mouky na poprášení ovoce

Postup:

Troubu zapneme na 170°C, formu vymažeme máslem na bocích a na dno položíme kolečko z pečícího papíru. Ve větší míse utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a citronovou kůru a krátce prošleháme, dokud nevznikne světlá nadýchaná hmota. Přidáme tvaroh a dobře vmícháme, naředíme částí mléka. K tvarohové směsi zamícháme prosátou mouku s kypřícím práškem (tohle byla mimochodem u původního receptu vážně děsná sranda, protože tam se tvaroh naředil asi tak 4 lžícemi mléka a to teda vážně nestačí!), případně doředíme zbytkem mléka. Ze 4 zbylých bílků ušleháme tuhý sníh a pokud to jenom trochu jde, opatrně vmícháme do tvarohového těsta (u původního receptu dost nadlidský výkon). I tak je těsto spíš hustší, takže ho přeneseme do formy, uhladíme a připravíme si ovoce. Pokud nechceme, aby nám ovoce během pečení koláčem propadlo až na dno, obalíme ho nejdřív v trošce mouky a teprve potom vyskládáme na koláč. Pečeme 35 - 45 min, koláč na povrchu zezlátne a špejle vyjde téměř čistá - pár drobečků nevadí. Necháme 10 min chladnout ve formě a pak dochladnout na mřížce.
Před podávání doporučuju posypat moučkovým cukrem, případně můžete přidat i lžíci jogurtu nebo zakysané smetany a určitě nic nezkazíte ;)

Někdo to málem snědl, ještě než to bylo nafocené...


Žádné komentáře:

Okomentovat