sobota 5. dubna 2014

Celozrnné lívance - snídaně šampionů


Dnes jeden jednoduchý a rychlý recept, dokonce i na poměry tohoto blogu zdravý ;) Včera odjel M. na pánskou jízdu. Některé ženy, které zůstanou na víkend samy doma, podávají heroické výkony v úklidu (to mi fakt nehrozí), já radši hrdinně spořádám co si navařím - nicméně vím, že bych se neměla cpát nezřízeně jenom sladkým (achjo), takže čas od času podniknu pokus o zdravější alternativu sladkostí. Na víkendovou snídani neznám lepší věc než palačinky na jakýkoli způsob, jenže když "zdravě" tak už od rána! Naštěstí i palačinky nebo lívance se dají udělat v přijatelnější formě, takže si s klidným srdcem můžete dopřát třeba tyhle celozrnné lívanečky s podmáslím a semínky - dokonce i ten název zní zdravě ;) A protože jsem byla fakt vzorná, došla jsem si dokonce ráno na trh pro čerstvé jahody. Jahody kupuju zásadně po čuchu a tyhle voněly už z dálky - tolik k otázce, s čím si lívance dát :)

2 snídaňové porce lívanců:

50 g celozrnné pšeničné mouky
30 g hladké mouky
180 ml podmáslí
1 vejce
1/2 lžičky jedlé sody
vrchovatá lžíce ovesných vloček
2 zarovnané lžíce třtinového cukru
lžička lněných semínek
lžička semínek chia
(případně další zrní dle chutí)
máslo nebo olej na smažení

Postup:

V misce smícháme obě mouky a sodu, zalijeme podmáslím, přidáme vejce a cukr a dobře promícháme. Do směsi přidáme semínka a vločky a rozehřejeme pánev na středním žáru. Já smažila každý lívanec na trošce másla, na pánvi potřebují trochu víc času, takže je rozhodně nesmažte zprudka - na mé varné desce byl ideální stupeň 6 (z 9). Hotové lívance naskládáme na talíř a jíme pokud možno teplé, dokud jsou díky podmáslí super vláčné. 
Kdo bude mít náhodou po ruce čerstvé jahody, může si vyrobit jahodový mišmaš - 5 velkých jahod, rozmačkaných vidličkou se dvě lžičkami domácího vanilkového cukru, smícháme s polovinou kelímku zakysané smetany nebo créme fraiche - bomba ;) 


No tak jo, snědla jsem je skoro všechny sama, ale jinak jsou to fakt dvě porce pro dva normální lidi k snídani ;) 

2 komentáře: