středa 27. srpna 2014

Daring Bakers August - Tubular and Coiled Treats: Kürtőskalács /Chimney cake and Ensaimada /Spanish Pastry (aka trdelník)


Červencovou výzvu DB jsem vynechala (kaju se), takže na tu srpnovou jsem se těšila o to víc. No, když nám Swathi z Zesty South Indian Kitchen oznámila, že výzvou bude trdelník nebo jiná obdoba skořicového pečiva, nemůžu říct, že bych zrovna skákala nadšením.

The August Daring Bakers' Challenge took us for a spin! Swathi of Zesty South Indian Kitchen taught us to make rolled pastries inspired by Kurtoskalacs, a traditional Hungarian wedding pastry. These tasty yeasted delights gave us lots to celebrate!

Já prostě nejsem zrovna trdelníkovej fanda - představa, že ze mě na Staromáku (nebo teď už na Svoboďáku) někdo vytáhne padesátku za kousek těsta s cukrem a skořicí mě nijak nečiní šťastnou. Šťastnou mě pak nečiní ani inkriminovaný zakoupený trdelník, takže se téhle lidové zábavy prostě radši nezúčastním (ale beru, že to někomu chutná i za ty peníze). Takže, výroba trdelníku doma byla dost velká výzva, protože jsem se mohla dozvědět, kolik práce to ve výsledku dá. S klidným srdcem můžu říct, že nic moc, je to docela pohoda, neb těsto si samo vykyne, vy ho pak už jenom nakrájíte a namotáte - tadááá. Z čehož plyne, že si ani letos na vánočním trhu trdelník nekoupím a když na něj budu mít jó velkou chuť, tak si ho radši upeču - další zájemci o stejný postup? ;)

Na cca 4 trdelníky:

120 g hladké mouky
1/2 sáčku sušeného droždí
15 g cukru (krupice)
špetka soli
1 malé nebo půlka velkého vejce
23 g rozpuštěného másla
60 ml vlažného mléka

další asi tak 4 lžíce rozpuštěného másla na potírání

Na obalení:

cca 50 g cukru krupice
lžička mleté skořice

Další povinná výbava: váleček, dostatek alobalu na jeho trojité obalení, hluboký menší plech, mašlovačka

Postup:

Do misky dáme vlažné mléko, smícháme se lžičkou cukru a droždím, necháme vzejít kvásek (cca 10 min). Mezitím do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vejce a máslo, nakonec i vzešlý kvásek. Těsto promícháme vařečkou a následně dalších aspoň 5 min hněteme (klíďo robotem). Těsto je spíš tekutější a dost se lepí, ale mouku v žádném případě nepřidáváme. Prohnětené těsto dáme do mísy lehce vymaštěné olejem, přikryjeme utěrkou a dáme na hodinou kynout. Mezitím si na mělkém talíři nebo na prkénku smícháme cukr se skořicí a rozpustíme máslo.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, posypeme moukou i z vrchu a vyválíme na obdélník asi tak 4 mm silný. Z plátu nakrájíme asi palec (2,5 cm) silné pruhy, troubu zapneme na 200°C a váleček obalíme třemi vrstvami alobalu. Váleček potřeme důkladně máslem, začneme namotávat postupně tolik pruhů těsta, kolik se jich na váleček přiměřeně vejde - ne až ke kraji, špatně se potom sundavá. Namotaný trdelník ještě zploštíme mírným poválením po ploše, potom znovu potřeme rozpuštěným máslem a vyválíme ve skořicovém cukru. Takhle připravený nainstalujeme trdelník na válečku na plech - držadla válečku opřeme o protilehlé strany plechu, takže "tělo" válečku je v prohlubni a trdelník se nedotýká dna plechu. Pečeme celkem 20 minut, po 10 minutách trdelník otočíme, aby byl zlatohnědý ze všech stran. Trdelník stáhneme z válečku ideálně ještě teplý - dobře to jde kuchařskými kleštěmi, i když dobře asi není to úplně přesné slovo, první se vám možná trochu potrhá, ale na chuti mu to neubere. Postup opakujeme, než dojde těsto, případně rozpustíme další trochu másla nebo domícháme dávku skořicového cukru ;) 

Díky Swathi za zajímavou výzvu něčeho, co jsem si v domácích podmínkách moc neuměla představit. Jelikož M. ztrestal první dva trdelníky ještě zatepla, odhaduju, že by mohlo chutnat i ostatním smrtelníkům. Jenom chci upozornit, že je opravdu lepší obalit váleček až PO vyválení těsta (zvlášť pokud máte doma jenom jeden), jinak dopadnete jako já - těsto budete válet lahví od vinného octa, ale váleček už bude ležet vedle připraven ;)

2 komentáře: