čtvrtek 13. listopadu 2014

Rozinkové muffiny se sušeným banánem


Sušené banány byly jednou ze zajímavých potravin v říjnových Zajících v krabici (mrkněte sem). Tenhle projekt považuju za super způsob, jak vyzkoušet a vlastně se vůbec dozvědět o potravinách, na které běžně nenarazíte nebo byste si je nekoupili, protože vás ani nenapadne, co byste s tím pak proboha dělali. V krabici najdete kromě surovin rovnou i pár receptů, takže tenhle problém odpadá - už jsem jich pár vyzkoušela a ani jednou jsme nešlápli vedle ;) Navíc, krabice je moc pěkná a můžete jí pak dál na něco používat - třeba jako box na koření nebo tak něco. Konec vychvalování, teď něco k receptu. Tyhle muffiny bych označila jako "svačinové", jsou plné sušeného ovoce, které dodá energii, navíc částečně z celozrnné mouky a se semínky, takže je rozhodně považuju za to zdravější, co tady u mě můžete najít :)

Na 9 větších muffinů:

130 g hladké mouky
70 g celozrnné pšeničné mouky
75 g třtinového cukru
150 g podmáslí (acidofilní mléko)
2 vejce
2 lžíce oleje
1 lžíce kakaa
lžička jedlé sody
100 g rozinek
50 g sušených banánů, na kostičky
2 lžíce drcených lněných semínek
1 lžíce semínek chia
40 g mandlí, nasekaných nahrubo, případně jiných ořechů

Postup:

Troubu zapneme na 180°C a připravíme si plech na muffiny. V míse smícháme obě mouky s cukrem a jedlou sodou, prosejeme lžíci kakaa a dobře promícháme. V jiné misce prošleháme vidličkou vajíčka s podmáslím a olejem, nalijeme k sypké směsi a vidličkou promícháme. Když je směs už skoro promíchaná, přisypeme semínka, sušené ovoce a mandle a rozmícháme tak, aby už nebyly vidět ostrůvky mouky. Těsto je spíš hutnější.
Muffinový plech vyložíme papírovými košíčky, do každého košíčku vpravíme cca 2 lžíce těsta a dáme péct. Pečeme 15 - 20 min, upečení zkusíme špejlí. Upečené muffiny vyklopíme z plechu a necháme vychladnout na mřížce.

M. snědl čtyři během jednoho dne - lepší potvrzení, že jsou dobré už nedostanete ;)

2 komentáře: