neděle 11. ledna 2015

Čokoládové popraskané sušenky


Pokračujeme v zimních čokoládových radovánkách, protože na tomhle blogu se prostě nehubne ;) Tyhle sušenky jsou tak trochu jako pečené čokoládové bonbony - samá čokoláda a jenom trocha mouky. Když jsou čerstvě vytažené z trouby, mají na povrchu křupavou cukrovou krustu a uvnitř jsou úžasně měkké, ale paráda nekončí ani druhý den, když se hezky rozleží a celé změknou. Recept je z blogu White on Rice Couple, pekla jsem z poloviční dávky, což vystačilo krásně na jeden plech a bylo to úplně akorát ;) Koření není hned po upečení v chuti moc poznat, takže případně můžete oproti mému receptu přidat, druhý den už je chuť trochu výraznější. Poslední poznámka k receptu je, že musíte počítat s časem na odležení těsta v lednici jako vlastně u většiny sušenkových těst, protože jinak z něj ani při nejlepší vůli prostě žádnou sušenku nevytvarujete (možná amébu).

Na cca 16 - 18 sušenek:

50 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 mletého nebo drceného hřebíčku
110 g dobré hořké čokolády (min. 60 % kakaa)
30 ml melasy nebo tmavého medu
1 vejce, pokojové teploty
20 g másla
30 g krupicového cukru

+ cca 4 lžíce krupicového a 4 lžíce moučkového cukru na obalení

Postup:

V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, solí a kořením. Do menší misky, kterou následně můžeme umístit do vodní lázně, nalámeme čokoládu, přidáme máslo a melasu a necháme nad mírně vroucí vodou rozpustit a spojit, necháme 5 - 10 min zchladnout. V menší misce prošleháme vejce s krupicovým cukrem elektrickým šlehačem, až zesvětlá a trochu zhoustne. Vyzkoušíme, jestli čokoláda není moc horká, aby nesrazila vejce, a po lžíci přiléváme čokoládu k vejci s cukrem, pokaždé promícháme, dokud není přimíchaná všechna čokoláda. Čokoládovou směs opatrně stěrkou promícháme s moukou a kořením tak, aby se vše akorát spojilo (když to budete míchat jak vzteklí, sušenky budou tuhé). Hotové těsto necháme 2 hodiny odležet v lednici, aby se sušenky lépe tvarovaly.
Do jedné misky nasypeme krupicový cukr, do druhé moučkový cukr, troubu zapneme na 160°C a plech vyložíme pečícím papírem. Z lednice vyndáme těsto, ze kterého lžičkou ukrajujeme a následně v dlaních formujeme kuličky asi tak 2 - 3 cm velké. Důležité je, aby byly všechny aspoň přibližně stejně velké, jinak na velikosti nijak závratně nezáleží. Každou kuličku obalíme nejdřív v krupicovém a následně v moučkovém cukru, obalené průběžně skládáme na plech. Mezi jednotlivými budoucími sušenkami necháváme aspoň 3 cm rozestupy, protože během pečení se trochu "rozplácnou" a nabydou. Plech vsadíme do trouby a pečeme 6 min, potom plech obrátíme a pečeme dalších 6 - 8 min, dokud nejsou okraje na dotek pevné, ale prostředek sušenek ještě měkký. Hotové sušenky necháme pár minut vychladnout na plechu, jakmile to jde, přeneseme je k dochladnutí na mřížku.
Ideální jsou ještě teplé, ale ani druhý den bych rozhodně nepohrdla - vypadají i chutnají prostě báječně :)

3 komentáře:

  1. Ó, vidím hromadu čokolády! Toto musím vyzkoušet co nejdřív!!!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mají Mikyho seal of approval :)) a máme vás pozdravovat ;)

      Vymazat