pondělí 29. června 2015

Jahodový sorbet s mangovou vodkou



Dneska je to stoprocentně osvěžující letní recept, tak teď už jenom doufám, že fakt bude to horké léto ;) Jahodová sezóna je momentálně v nejlepším, i cenově, takže směle do toho, protože to nebude trvat věčně.

Na úvod si dovolím jenom pár poznámek k výrobě sorbetů. Tak začneme logicky - v čem je voda (a u sorbetů je přítomná vždy), to zmrzne na ledovou kostku, což nechceme, protože pak se to blbě nabírá. Tudíž je potřeba přidat něco, co způsobí nezmrznutí až na kost, a to je alkohol. Alkohol tvoří takovou "nemrznoucí" složku sorbetu a zajistí, že se vám bude i po několikahodinovém mražení a následném chvilkovém odpočinutí sorbet dobře nabírat bez úhony na kuchyňském náčiní. Zase když tam obrátíte půl lahve, tak vám to nejspíš nikdy úplně nezmrzne, tak se kroťte :D Další taková "zásada" je, že klidně můžete přidat trochu víc sladidla (cukru, medu, sirupu apod.) než byste normálně dali, protože zmrazením se chutě malinko ztratí. Běžně se sorbety sladí ne cukrem, ale cukrovým rozvarem (cukr a voda v poměru 1:1, nechat v rendlíku chvilinku povařit a vychladnout), který by měl taky zajistit, že sorbet nezmrzne na kámen. Stejně funguje i med, který doporučuju použít i v tomto případě ;)

Postup uvádím pro zmrzlinovač, pokud tento zázrak techniky nevlastníte, můžete mrknout sem a zařídit se alternativně podle prvního odstavce, je to stejné jako v případě smetanové zmrzliny. Jde to určitě i bez něj :)

Sorbet:

900 - 1000 g čerstvých jahod
5 - 6 lžic medu
šťáva z půlky citronu, případně podle chuti
3 - 4 panáky vodky, já zvolila Absolut Mango

Postup:

Jahody omyjeme, odstraníme stopky a velké kusy přepůlíme. Jinak to jde raz dva - jahody nasypte do nádoby mixéru, přidejte med, vodku a citronovou šťávu, zapněte a mixujte. Když je všechno najemno rozmixované, ochutnejte a podle potřeby přidejte med, citron i vodku. Až budete s výsledkem spokojeni, přesuňte nádobu s pyré do lednice a nechte aspoň 3 hodiny vychladit. Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a nechte ho konat zázraky ;) Hotový sorbet přendejte do nádoby vhodné k mrazení, ke které máte víčko, a uhladíme. Ještě než zavíčkujete, přetáhněte povrch potravinovou fólií - do sorbetu se potom nijak nenatáhnou pachy sousedících věcí v mrazáku. Uložte do mrazáku a nechce nejméně 4 hodiny mrazit.

Před podáváním nechte sorbet tak 10 min povolit, bude se lépe nabírat. A to je pro dnešek vše :)

Žádné komentáře:

Okomentovat