sobota 20. června 2015

Banánový dort s nutelou a karamelem


Je to už sice dva týdny, co jsem se zase stala o rok starší a moudřejší, ale k blogu jsem se tak nějak dostala až dneska, ale lepší pozdě, než nikdy ;) Když má narozeniny někdo, kdo sám dost peče pro ostatní, tak mu většinou upeče dort tak akorát vlastní maminka, takže i když svým kolegům v práci většinou k různým příležitostem peču já, řekla jsem si, že sebe přece nebudu šidit. Poslední dobou mám tak trochu úchylku na chuťovou kombinace banán-čokoláda-šlehačka, takže můj narozeninový dort ani nemohl být z ničeho jiného, nutelu beru jako oříškovou čokoládu, jasný, a karamel prostě nemůže ničemu uškodit. Je to vlastně jenom mírně (no tak to trochu kecám, spíš hodně) vylepšená klasika, takže se není čeho bát a jděte do toho! No a ještě se s vámi podělím o jeden narozeninový zážitek - měla jsem na Špilberk food festivalu ústřici, ale ta teda rozhodně žádnou hlavní surovinou na tomhle blogu nebude, takže si to přeberte :D

Korpus o průměru 23 cm (nebo 20 cm a nebude to taková placka):

250 g hladké mouky
150 g cukru krupice
3 vejce
40 g kakaa na vaření
špetka soli
kelímek kysané smetany nebo jogurtu (170 g)
5 lžic chuťově neutrálního oleje
2 velmi zralé banány (z obchodu budou doma potřebovat aspoň 3 dny)
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
3 lžíce melasy nebo medu

Náplň:

nutela dle vlastních preferencí, odhadem tak půl skleničky
2-3 banány nakrájené na kolečka
špetka skořice

Karamel:

30 g cukru krupice
30 g másla
30 - 40 ml šlehačky

kakao na dokončení a čerstvě ušlehaná šlehačka k podávání

Postup:

Začínáme korpusem, jako vždy tedy nejdřív předehřejeme troubu - na 180°C. Rozevíratelnou formu dort vyložíme na spodu a po obvodu pečícím papírem a necháme po ruce. V míse smíchejte nejdřív suché přísady - mouku, cukr, špetku soli, prášek do pečiva a sodu. Potom ke směsi prosejte kakao a vmíchejte. Ve druhé míse rozmačkejte vidličkou banány na kašičku, přidejte melasu, vejce, kysanou smetanu a olej, dobře promíchejte. Tekutou směs přilijte do suché a zamíchejte - nechceme ale hmotu přemíchat, protože jinak bude korpus tuhý, takže jen tak zlehka, jakmile je všechno spojené tak už do toho nevrtejte. Hotové těsto nalijeme do formy, uhladíme a vložíme do trouby. Pečeme 30 - 40 min, zkusíme propečenost špejlí. Upečený korpus vyndáme, necháme 5 min vychladnout ve formě a potom přesuneme dochladnout na mřížku tak, že ho na ní z formy překlopíme a sloupneme pečící papír. Před plněním musí být zcela vychladlý.

Teď jdeme na karamel, budeme potřebovat trochu tekutější než v datlových palačinkách, aby šel dobře aplikovat na korpus s banánem. Postup je nicméně stejný, takže do pánve se silnějším dnem nebo rendlíku nasypeme cukr a necháme na vyšším žáru pomalu bez míchání rozpustit - já nechávám na stupni 8 (z 9), do jantarové barvy. Sledujeme jako ostříž, protože kdo to buď zamíchá (a tím nějak poruší krystalovou strukturu či co, takže to dělá všechno možný, jenom ne karamel) a nebo nechá připálit, může začít znova ;) Když je cukr rozpuštěný a hezky jantarově zbarvený, přidáme máslo a rozmícháme, potom vlijeme šlehačku  (začněte 30 ml, viz dále) a rozmícháme. Pozor na prskání, karamel je horká mrcha a popálení bolí jako čert. Pokud se po vlití smetany utvořili nějaké hrudky, necháme karamel na mírném žáru chvilinku povařit a mícháme, až se hrudky rozpustí. Karamel by měl být tekutý asi jako hutná smetanová omáčka, protože po vychladnutí ještě trochu ztuhne, takže pokud vám bude připadat pořád  moc hustý, klidně po lžících přidejte ještě trochu smetany. Hotový karamel necháme vychladnout. 

Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na dvě aspoň přibližně stejně silné placky, tu hezčí si necháme jako vrchní část. Spodní část korpusu potřeme vrstvou nutely (a nešidit!), lehce poprášíme skořicí a poklademe kolečky banánů po celém povrchu. Karamel lžící velmi umělecky nacákáme na banán a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Výtvor necháme aspoň 2 hodiny v lednici, 20 min před podávání vyndáme, necháme dojít pokojové teploty a přes sítko poprášíme vrstvou kakaa. Podávám s kopečkem šlehačky.

Byla bych vám ukázala, jak vypadá rozkrojený, ale to by asi transport do práce nepřežil, takže si ho prostě musíte upéct a podívat se sami ;)


3 komentáře:

  1. Další skvělý dort:) Posloužil jako narozeninový a nestihl sloužit moc dlouho, zmizel hned:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to sem moc ráda! Rychlost zmizení je super ukazatel :))

      Vymazat
    2. No právě:)...a navíc ochutnal i Miki, a chválil!:)

      Vymazat