pátek 27. listopadu 2015

Daring Bakers November - Cheesecake crumble pie (Banánový cheesecake s karamelem a arašídy)




Listopadovou výzvu DB jsem výjimečně nedělala na poslední chvíli, ale jako sladkou tečku na večeři s přáteli. Způsobili jsme si teda trošku předávkování cukrem, protože tohle rozhodně není žádná dietka, ale co - musíte trénovat na vánoční příval sladkého ;)
 
Výzvu pro nás připravily Krista a Nicole z blogu Two Cups of Sugar (odkaz o řádku níž), a měli jsme připravit svou variaci na cheesecake s posypkou, když to tak volně přeložím. Museli jsme udělat vlastní korpus, náplň a posypku/drobenku.
 
For the month of November Krista & Nicole of “Two Cups of Sugar.” challenged us to make our own version of cheesecake crumble pie.
 
Zrovna jsem měla v míse na ovoce asi šest banánů, které jsme prostě nestihli spotřebovat za takového toho ideálně žlutého stavu, takže dva jsem nacpala do koktejlu, jeden zlikvidoval M. a tři do cheesecaku - protože banánovej cheesecake je super, ale v tomhle je ještě ten karamel - víc super - a navrchu pražené arašídy - nejvíc super ;) Chtěla jsem něco spíš lehčího, ehm, takže jsem dělala nepečenou variantu, ale těžko říct, jestli to tak bylo míň vydatné ;) Karamel sice nevidíte, protože jsem opět nezvládla nafotit ukrojený kousek, ale fakt tam je! Recept jsem při přípravě dělala trošku jinak (neptejte se, panika, rozhodnutí v poslední chvíli a tak dále), takže jsem dopékala korpus už s vrstvou karamelu a tenhle postup fakt nedoporučuju, protože se karamel do těsta zapeče a prostě to vůbec nejde ukrojit. Takže si postup v klidu předem přečtěte a pak neblbněte jako já :D Pro dnešek to nebudu moc prodlužovat, takže tady máte recept do formy o průměru 20 cm:

Na korpus:

1 várka křehkého těsta - dělám ho prostě pořád stejně

Náplň:

500 g Philadelphie nebo jiného vhodného krémového sýra (např. Buko)
3 středně velké velmi zralé banány (s tmavě hnědou slupkou)
250 g Mascarpone
40 g vanilkového cukru (případně upravte podle sladkosti banánů)

Karamel:

100 g bílého cukru krupice
50 ml šlehačky
30 g másla
Posypka:

80 g arašídů
2 lžíce třtinového cukru

Postup:

Začít musíme rozhodně těstem, které potřebuje minimálně půlhodinku odležet v lednici. Postup pro jeho přípravu máte v odkazu nahoře, takže se budeme tvářit, že už máte jednu dávku těsta odleželou a připravenou k použití.
 
Troubu předehřejeme na 180°C, dno zavírací kulaté dortové formy vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme na cca 3 mm vysoký plát, ideálně kulatého tvaru, samozřejmě, nabalíme na váleček a opatrně přeneseme do formy. Poprvé jsem dělala cheesecake i s okrajem, takže prostě a jednoduše opatrně přitlačte těsto i do krajů, aby pokrývalo i boky formy a okraje nechte aspoň 2 cm přečnívat - zatím je neodřezávejte. Tohle je novinka, ale je to dost šikovné - těsto se při pečení nesmrskne a hezky drží tvar, upečené okraje následně odkrojíte jednoduše nožem (a sníte, jasný). Takže máte před sebou formu vyloženou těstem, kterému přečnívají okraje. Těsto je teď potřeba upéct, protože do něj půjde nepečená náplň, takže jednak propíchejte dno několikrát vidličkou, aby se nevydouvalo, a ještě si to pojistěte zatížením - na dno korpusu dejte další kolečko pečícího papíru a na něj následně nasypte suché fazole/jiné luštěniny/rýži jako zátěž (už je pak nejezte a schovejte jako zátěž na další pečení). Takhle připravený a zatížený korpus šoupněte do trouby a pečte 10 min na 180°C. Po prvním předpečení odstraňte z korpusu zátěž i přebytečný pečící papír a dopečte dalších cca 10 min na 150°C - dno korpusu musí zpevnit a chytnout světlounce hnědou barvu (jakože se upéct, chápete, vypadá potom třeba jako linecké). Kdyby okraje příliš rychle tmavly, přikryjte je alobalem. Hotový korpus vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout, pravděpodobně se trochu odlepí od stěn. Teď je ta správná chvíle pro odstranění přebytečných okrajů ostrým nožem (a konzumaci, žejo).
 
Na dno korpusu přijde vrstva karamelu, takže postup jako klasicky (např. datlové palačinky). Do pánve se silnějším dnem nebo rendlíku nasypeme cukr a necháme na vyšším žáru pomalu bez míchání rozpustit - já nechávám na stupni 8 (z 9), do jantarové barvy. Sledujeme jako ostříž, protože kdo to buď zamíchá (a tím nějak poruší krystalovou strukturu či co, takže to dělá všechno možný, jenom ne karamel) a nebo nechá připálit, může začít znova ;) Když je cukr rozpuštěný a hezky jantarově zbarvený, přidáme máslo a rozmícháme, potom vlijeme šlehačku a rozmícháme. Pozor na prskání, karamel je horká mrcha. Pokud se po vlití smetany utvořili nějaké hrudky, necháme karamel na mírném žáru chvilinku povařit a mícháme, až se hrudky rozpustí. Je možné, že vám nějaký karamel zbyde, záleží, jak silnou si uděláte vrstvu, ale věřím, že už si s jeho přebytky nějak poradíte ;) Každopádně hotový karamel vlijeme na dno připraveného korpusu a necháme vychladnout.
 
Pokračujeme náplní, ta je jednoduchá - v míse vidličkou nebo něčím jiným příhodným rozmačkejte přezrálé banány na úplnou kašičku, přidejte cukr, promíchejte, Philadelphii, zase promíchejte a nakonec mascarpone a promíchejte ;) Promíchat je třeba opravdu pořádně, ať někde nemáte hrudku neochuceného mascarpone nebo sýra, to není nic moc. Hotovou náplň ochutnejte a případně doslaďte, ale pamatujte, že ještě máte ve hře karamel, takže to moc nepřehánějte. Hotovou náplň přendejte do korpusu (který je pořád v té formě, ale už vychladlý, aby to radši všechno podržel) a uhlaďte.
 
Přichází poslední část, a to je posypka. Arašídy nahrubo nasekejte nožem a opražte na pánvi nebo v rendlíku. Dávejte pozor, ať se nepřichytí, u ořechů je to hned, takže je radši pražte ne na úplně nejvyšší stupeň. Pražením se tak nějak zvýší jejich křupavost a to my chceme ;) Na poslední minutku vsypte cukr, který arašídy při troše štěstí obalí a přidá další křupavost. Hotovou posypku nasypte do mísy a nechte chvilku vychladnout, následně posypte připravenou náplň v korpusu a lehce rukou přimáčkněte.
 
Hotový cheesecake přesuňte alespoň na 3 hodiny do lednice přikrytý potravinovou fólií nebo alobalem, před podáváním ho můžete nechat 15 min odstát, aby nebyl úplně studený ;)
 
Díky Kristě a Nicol za nápad přidat na cheesecake posypku - určitě zase někdy zkusím třeba ve formě ovesných vloček nebo něčeho podobného :)

Žádné komentáře:

Okomentovat