úterý 1. prosince 2015

Nejlepší horká čokoláda



Dneska si dáme úplně jednoduchý recept, který se ale u nás doma poslední měsíc objeví minimálně jednou do týdne, a jsem si jistá, že se může stát velkým favoritem i u vás - ano, je to "domácí" horká čokoláda. Nebudeme se tady bavit o podivné směsi z automatu na kafe, ale ani o husté čokoládě, kterou podávají v některých restauracích s různými příchutěmi a kterou si můžete dát místo večeře. Tohle je prostě něco jako mnohem lepší kakao a ještě si to samozřejmě trochu vylepšíme. Kdybych uměla líp fotit, tak byste se mohli pokochat krásnými papírovými kelímky z Ikey, které jsem si speciálně pro tuhle příležitost pořídila, ale bohužel můžete obdivovat jenom našlehanou smetanou, takže si kelímky buď pořiďte vlastní nebo použijte svůj oblíbený hrneček - já mám na Vánoce jeden speciálně vyčleněný, který mám stejný s mamkou a je na něm sova a vánoční větvičky - kýč jede. Ještě je ovšem velmi důležitá jedna věc - použijte co nejlepší čokoládu, kterou můžete. Obsah kakaa bych volila tak od 50 do 70 %, záleží na vás, ale necpěte tam figurky Mikuláše ani vánoční kolekci - fakt to nebude ono ;)

Na 2 velké hrnky:

600 ml plnotučného mléka
80 g čokolády, nalámané na kousky (Belcolade, Callebaut, Lindt, ale klidně i Billa Bio hořká apod.)
100 ml smetany ke šlehání
1/2 lžičky moučkového cukru
něco na posyp - skořice, strouhaná čokoláda, kakao...

Volitelně:

1 - 2 lžičky třtinového cukru, podle preference sladkosti (já dávám lžičku na 1 hrnek, M. nesladí vůbec)
vylepšovák - panák whisky, rumu, likéru (třeba Grand Marnier je super), pár kapek mátové (peprmintové) esence, malá tyčinka skořice nebo kousek vanilkového lusku, špetka chilli... 

Postup:

Je to fakt hračka, zabere vám to max 10 min ;) Do hrnce se silným dnem nebo nějakého vhodného rendlíku, kde se nepřipálí snadno mléko, nasypte nalámanou čokoládu, zalijte mlékem a dejte na plotnu na střední žár pomalu zahřát a rozpustit - ideální je začít tak na stupni 6 a když se z mléka začne zvedat pára, snižte na 5 a ještě chvíli prohřívejte. Občas zamíchejte, aby se čokoláda nepřichytla a dobře se rozpustila. Pokud přidáváte vanilkový lusk nebo kousek skořice, vhoďte je do hrnce spolu s čokoládou a mlékem pak zalijte všechno naráz. Důležité je, že čokoládu nechcete vařit, ale jenom ohřát pod bod varu (to je ta zmíněná pára, co z mléka stoupá). Když je rozpuštěno podle vašich představ, vypněte sporák a nechte klidně čokoládu čekat na plotně.
 
Zatímco se čokoláda rozpouští, našlehejte si smetanu. Já mám nejradši do polotuha, když je krémová a jemná, ale jestli jí radši jíte lžičkou přímo z hrnku, tak klidně ušlehejte tuhou. Nakonec do ní všlehejte půl lžičky moučkového cukru (ale samozřejmě nemusíte) a dejte stranou.
 
Připravte si hrnky, do kterých budete čokoládu nalévat, a pokud používáte jiný vylepšovák než skořici nebo vanilkový lusk, přidejte ho do hrnku právě teď - já obvykle dávám buď panáka whisky nebo pár kapek peprmintové esence - a stejně tak případně přidejte třtinový cukr, pokud chcete použít.
 
Čokoládu naposledy promíchejte, abyste se zbavili případných hrudek, a nalijte do připravených hrnků cca 2 cm pod okraj. Potom navrstvěte šlehačku a posypte čím je libo. Jo a nespalte si jazyk ;)
 
 
 
PS: Prosincová výzva DB je úplně super a už dlouho jsem se na žádnou tak netěšila, takže tu si určitě nenechám ujít a pak se s vámi podělím o recept ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat