pondělí 21. března 2016

Podmáslový chleba




Moudří už asi z názvu tuší, že dneska to bude recept na chleba zadělávaný podmáslím (a teda i trochou vody). Pokud jste ještě nenastudovali post o chlebových základech, tak teď je ta pravá chvíle, pokud jste už zdatní chlebopekaři, můžete se do toho pustit rovnou ;) Podmáslový chleba je trochu nakyslejší než klasický zadělávaný vodou, má měkčí střídu a je i sytější. Těsto je docela hutné, takže v případě, že si nebudete jistí dostatečnou upečeností, radši mu dejte ještě 5 min navíc v troubě, než potom litovat - nedopečený chleba vám udělá se žaludkem pěknou paseku a fakt nedoporučuju to zkoušet (zn. ozkoušeno za vás). Žádnou další zásadní informaci k dnešnímu receptu nemám, takže tady je :)

Kvásek:

130 g žitné chlebové mouky
130 g vody
1 lžíce kvásku z lednice

Těsto:

260 g kvásku
500 ml podmáslí (cca 520 g)
60 g vody
150 g žitné chlebové mouky
550 g pšeničné chlebové mouky
18 g soli
volitelně 40 g slunečnicových semínek (nebo jiných, jak je libo)

Postup:

K detailnímu postupu vás s dovolením odkážu na odkaz uvedený výše, tady už to znova tak dopodrobna rozebírat nebudem ;) Každopádně, 10 - 12 hodin před plánovaným pečením si namnožte kvásek - rozmíchejte lžíci kvásku z lednice ve vodě, přisypte mouku a důkladně promíchejte. Přikryjte fólií nebo strčte celou nádobu do pytlíku a nechte kvasit na lince nebo jiném místě, kde je pokojová teplota.
 
Před zaděláním těsta si nezapomeňte odebrat lžíci z namnoženého kvásku zpátky do ledničky, zbytek přesuňte do mísy, přidejte podmáslí a vodu a důkladně rozmíchejte. Přisypte obě mouky a navrch sůl, zapněte robota na nejnižší rychlost a nechte ho 5 min pracovat (nebo si 10 min zapracujte vy s vařečkou nebo ručně na válu). Pak zvyšte na druhou rychlost a dejte mu ještě 8 min, přisypte semínka a další 2 min je nechte zapracovat, takže celkově 10 min na vyšší rychlost (těsto je hutnější a potřebuje propracovat trochu déle). Pokud se těsto lepí na stěny mísy, stáhněte ho stěrkou do středu, aby se líp namotalo na hnětací hák. Hotové vypadá přibližně takto:
 
 
 
Těsto nechte v míse, poprašte žitnou moukou, celou mísu strčte do igelitky a nechte 2 hodiny zrát při pokojové teplotě.
 
Jdeme na kynutí - těsto vyklopte na vál nebo silikonovou podložku poprášenou žitnou moukou a nejdřív ho přeložte a následně vytvarujte bochník (viz odkaz). Ošatku důkladně vysypte žitnou moukou (nebo vyložte cedník čistou utěrkou a do ní zatřete dostatek žitné mouky), vložte chleba spojem nahoru, zase nacpěte do igelitky a nechte cca 5 hodin kynout při pokojové teplotě (u nás 22°C).
 
Půl hodiny až dvacet minut před koncem kynutí zapněte troubu na 250°C, dejte do ní na dno kastrůlek nebo jinou vhodnou nádobu s vodou a plech nebo pekáč (hrnec, dlaždici, pečící kámen), na kterém chleba hodláte péct. Vykynutý bochník vyklopte z ošatky na pomoučenou kartonovou podložku nebo staré dřevěné prkýnko, ostrým nožem nařízněte a vsaďte na vyhřátý pekáč do trouby. Teplotu snižte na 230°C a pečte 15 min, potom vyndejte nádobu s vodou a pečte dalších 45-50 min na 190°C. Upečený chleba zní zespodu na poklep dutě, v případě nejistoty ho radši na dalších 5 min vraťte dopéct.
 
Hotový chleba nechte vychladnout na mřížce a pak s chutí zakrojte ;) Na řezu vypadá takhle:
 
 
 
Tak, další recept bude velikonoční a sladký, pokusím se ho dodat už zítra, abyste stihli nakoupit :)

1 komentář:

  1. Chlebík nemá chybu. Taky peču kváskový, tak alespoň vyzkouším nový recept :-) . Jsem strašně ráda, že jsem nelitovala peněz za hnětače těsta a objednala jsem si ho z https://www.atfornax.cz/k:477/hnetace-testa/ , protože bez něj bych se k pečení kváskového chleba nikdy nedostala, a to už si teď ani nedokážu představit :-) .

    OdpovědětVymazat