úterý 22. března 2016

Hot cross buns




Dneska si dáme jeden zahraniční kousek s doufám dostatečným předstihem, který je ideálním kandidátem na velikonoční pečení. Nevím jak u vás, ale u nás je naprostou nutností velikonoční mazanec, většinou se přihodí i beránek, ale naopak třeba jidáše jsem nepekla vlastně nikdy. Letos beránek nebude, protože tahat od rodičů litinovou formu autobusem se mi fakt nechce, mazanec zkusím kváskový podle Maškrtnice (jdete do toho taky?) a tak jsem si řekla, že bych mohla zabrousit i do jiných kultur - když už tak už. Hot cross buns jsou tradiční britské a americké velikonoční pečivo, něco jako malinké mazance, ale ne tolik sladké a povětšinou spíš takové "chlebové". V hodně receptech se na ně taky používá pšeničná chlebová mouka a máte pak takové snídaňové sladší houstičky se sušeným ovocem. Tenhle recept nicméně pochází ze serveru www.seriouseats.com, který tímto vřele doporučuji vaší pozornosti, a zaručuju, že měkčí kynuté těsto jste určitě nikdy neměli. Příprava je přiznávám trochu divná, ale výsledek stojí za to - na výše uvedeném serveru k receptům totiž přistupují s až vědeckým zaujetím, takže jsou vždycky vypiplané a nemusíte se bát, že se to nebude dát jíst ;) Rozdíly jsou i v tom, jakým způsobem docílíte toho důležitého cross - poleva se buď míchá z mouky a mléka a nanáší na bochánky před pečením, takže se pak tak jakoby vsákne do povrchu, nebo se, jako v tomhle receptu, nanáší až na hotové bochánky a tím pádem se v ní mouka nevyskytuje. Křížky se dělají nejlépe cukrářským pytlíkem, ale stejně dobře funguje i pevnější obyčejný pytlík, kterému ustřihnete růžek ;) Není to opět žádná dietka, bílá mouka a cukr a tak, ale zase to není vůbec přeslazené a sušené ovoce a koření jsou ve skvělé kombinaci. Určitě nevynechejte brusinky nebo třešně, protože právě jejich kyselost potom v kontrastu se sladkou polevou vážně oceníte ;) Každopádně, za jedno odpoledne máte upečeno, a protože hot cross buns se tradičně pečou a jí na Velký pátek, který je už i u nás konečně dnem volna (hurá!), je to jedinečná příležitost :)

Na pekáček cca 20 x 30 cm:

70 g cukru
8 g sušeného droždí nebo 20 g čerstvého
1/2 lžičky (4 g) soli
340 g hladké mouky
85 g másla
85 g mléka (plnotučné - už je to stejně jedno)
170 g hustého bílého jogurtu
30 g kandované pomerančové kůry (Marks & Spencer, Tesco)
55 g sušených třešní nebo brusinek
55 g sušených meruněk (ideálně nesířených)
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky drceného koriandru (vůbec se ho nebojte, je krásně pomerančový)
špetka mletého nového koření
cca 10 strouhnutí muškátového oříšku

1 žloutek
1 lžíce mléka

Poleva:

115 g moučkového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
1 lžíce smetany
1-2 lžičky plnotučného mléka

Postup:

Sušené ovoce pokrájejte na menší kousky, aby se mohlo lépe rozptýlit po jednotlivých bocháncích. Koření, které máte v celku, nadrťte, a můžete se do toho pustit. Pokud máte čerstvé droždí, tak ho rozdrobte do mísy, zasypte cukrem a umíchejte vařečkou na kašičku - chvíli to trvá, ale droždí nakonec povolí. Pokud máte instantní droždí, nasypte ho do mísy (od robota) spolu s cukrem, moukou, solí a promíchejte. Máslo dejte do kastrůlku a začněte zahřívat, až začne bublat. Potom ho sundejte z plotny, přilijte mléko a vmíchejte jogurt. Tekutou směs přidejte do mísy k sypké a vařečkou promíchejte, aby se vytvořilo takové sušší těsto. Teď už můžete nechat pracovat robota - hněteme 7 min na nejnižší rychlost, až je z těsta elastická koule kolem hnětacího háku, a potom ještě dalších 10 min, aby se dobře vyvinul lepek. Ručně vás čeká cvičební půlhodinka s vařečkou na začátku a následně propracovávání na vále - pokud to jenom trochu půjde, tak ho nepoprašujte moukou, těsto by pak bylo tuhé! Přidejte pokrájené sušené ovoce a koření a nechte minutu zapracovat do těsta (nebo ho zapracujte vy). Takhle připravené těsto přikryjte v míse fólií nebo strčte do igelitky, nepoprašujte moukou, a nechte 1 a 1/2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Hodně nabyde a bude plné vzduchových bublin.

Pekáček vyložte pečícím papírem. Vykynuté těsto vyklopte na nepomoučený vál nebo podložku a rozdělte od oka na 15 přibližně stejných kousků. Už ho nepropracovávejte, nehněťte, neválejte, prostě nic dalšího, jinak nebude tak krásně měkké a nadýchané. Těsto je trochu mastnější, ale po upečení to vůbec nepoznáte. Každý z těch 15 kousků jemně uválejte dlaní proti válu do bochánku a snažte se ho příliš nezploštit a nepřipravit ho o ty vzduchové bubliny, na kterých po celou dobu kynutí pracovalo. Moc se s tím nemazejte, mně se stejně pak při pečení všechny bochánky spojily v takovou jednolitou hladinu, akorát se pak líp oddělovaly ;) Vykoulené bochánky naskládejte do pekáčku, přikryjte zase fólií nebo igelitkou a nechte další 1 a 1/2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Pokud vám i po téhle době přijdou spíš tuhé a málo nadýchané, dejte jim ještě 15 min. 20 min před koncem kynutí zapněte troubu na 175°C.

Vykynuté bochánky už je jen potřeba pomazat žloutkem rozmíchaným s mlékem. Mašlovačkou jenom jemně potřete bochánky vajíčkem, abyste je "nevyfoukly", chápete ;) Případně, pokud máte velmi ostrý nůž, můžete ještě před potřením vajíčkem do každého bochánku nakrojit kříž, ale přiznám se, že mně to moc nešlo - pak ho tam stejně uděláte polevou ;) Pomazané bochánky šoupněte do trouby a pečte cca 30 - 35 min, až budou zlatohnědé. Vůně, která se bude linout z trouby, vás stejně nenechá opustit kuchyň ;) Doporučuju po 30 min zkusit špejlí nebo párátkem, jestli ještě ulpívají drobečky, byla by škoda je přepéct. Upečené bochánky vyndejte z trouby a nechte vychladnout přímo v pekáčku aspoň 20 min.

Tyhle hot cross buns jsou nejlepší hned po vychladnutí, když jsou ještě mírně vlažné, takže zatímco chladnou, připravte polevu. V misce jednoduše stěrkou smíchejte cukr, sůl, extrakt a smetanu. Pokud bude poleva moc hustá, že se s ní nedá pracovat, nařeďte postupně mlékem a dobře rozmíchejte. Hotovou polevu přesuňte do cukrářského sáčku nebo obyč pytlíku, ustřihněte dostatečně velký kousek rohu (špičky) a na každý bochánek, který jde k přímé konzumaci, udělejte kříž. Zbylou polevu dejte do lednice (smetana a mlíko nechtějí být moc dlouho venku při pokojové teplotě), dá se s ní pracovat v pohodě i zastudena. Bochánky jsou samozřejmě nejlepší hned po upečení a s časem se jejich kvalita snižuje, ale dají se dalších 24 h uchovat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě - pak je zase vylepšíte polevou, případně můžete chvilinku nahřát v mikrovlnce ;)

Jestli teda nějaké zbydou, abyste vůbec uchovávání museli řešit - přiznávám, že jsme s M. sežrali úplně sami celý pekáč a nepodělili se vůbec s nikým... ehm :D
 
 
PS: Ještě jenom jedna malá připomínka - jdu s dobou, takže mě můžete sledovat i na Instagramu jako @misa_knob, kam dávám převážně fotky jídla nebo s jídlem související ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat