čtvrtek 30. června 2016

Frozen yoghurt s mangem a kandovaným zázvorem




Léto, teplo, prázdniny (teda pro nebohý pracující lid ne, ale co naděláte), takže dneska si dáme tu slíbenou zrmrzku. Je to teda úplně přesně frozen yoghurt (původní recept jsem vyštrachala na seriouseats.com), tedy mražený jogurt. Jestli vám v hlavě taky vyskočilo "Mám tady mražený jogurt. Říkám mu mrogurt." tak jsme asi na stejný vlně, jestli ne, můžete si to pustit tady :D No ale dost srandiček, určitě chcete ten recept, žejo. Základem je celkem nepřekvapivě bílý jogurt, sáhněte po nějakém hodně smetanovém (použila jsem Choceňský, takže dávám poměry všeho podle něj), čím větší je obsah tuku, tím líp se vám pak se vzniklou zmrzlinou bude manipulovat při servírování. Pokud by jogurt obsahoval hodně vody, zmrzne to úplně na kost, takže to neošiďte. K lepší konzistenci pomáhá i přidaný cukr, nebojte, není to přeslazené, slibuju ;) Jogurt a cukr jsou takový základ, který pak můžete libovolně ochutit. Já sem zvolila zralé mango a kandovaný zázvor, použít můžete asi jakékoli ovoce, oříšky, našla jsem i recept s bílým vínem, takže klidně ozkoušejte co vás napadne. Postup je stejný jako u všech zmrzlin, buď to hodíte do mašinky nebo budete jednou začas promíchávat, však to už znáte :) Množství z receptu je to pravda celkem velké, ale zase vám aspoň chvíli vydrží, nebo si teda udělejte poloviční dávku, kdyby to jinak nešlo... ;) Pokud máte zmrzlinovač Bosh MUM jako já, budete tohle množství muset šlehat na dvakrát, ale to jen tak pro pořádek.

Na cca 12 porcí:

760 g smetanového jogurtu (dva velké kelímky Choceňského)
170 g krupicového cukru
1 zralé mango
šťáva z 1/2 citronu
1-2 lžíce moučkového cukru
40 g nahrubo nasekaného kandovaného zázvoru (balený mají třeba v Tescu)

Postup:

Pokud používáte zmrzlinovač, nechte jeho šlehací nádobu dostatečně dlouho předem namrazit. Kandovaný zázvor nakrájejte nahrubo (ne moc velké kousky, ono to pak zmrzne a jde to blbě kousat), mango rozkrájejte na kousky libovolné velikosti bez slupky a pecky, protože ho stejně budete mixovat. Kousky manga, šťávu z citronu a lžíci moučkového cukru dejte do mixéru (takového toho na koktejly, víme) a rozmixujte na pyré. Ochutnejte a případně doslaďte zbylým moučkovým cukrem - chlad trochu ubere na intenzitě chuti, takže i co se vám zdá při pokojové teplotě sladké už moc, bude nakonec akorát, tak na to myslete. K mangovému pyré přidejte jogurt a všechen krupicový cukr a mixujte, dokud se cukr nerozpustí a vy budete mít krásnou hladkou homogenní hmotu. Celou nádobu přesuňte na min. 1 hodinu (ale klidně i 24 hodin, vyzkoušeno) do lednice nachladit.

Pokud máte přístroj, tak teď začíná chvilka flákání. Namraženou nádobu vyndejte z mrazáku, zapněte šlehání a pomalu do ní přelijte polovinu jogurtové hmoty (nebo pokud máte velký zmrzlinovač tak to tam hoďte klidně najednou), zbytek vraťte do lednice. Přisypte polovinu nakrájeného kandovaného zázvoru a nechte zázrak techniky konat. Na pozorování to není vůbec špatný ;) Když už má hmota konzistenci zmrzliny jak si představujete, přendejte jí do plastové nebo jiné mrazuvzdorné nádoby a strčte do mrazáku. Postup opakujte se zbylou polovinou jogurtu i zázvoru a dejte taky zamrazit. 
Když přístroj nemáte, přesunete vychladlou směs do mrazuvzdorné nádoby a celé to dejte do mrazáku. Z mrazáku každých 45-60 min vyndejte, prošlehejte ručním šlehačem a zase vraťte. Až budete tuhle legraci dělat podruhé, přidejte nasekaný zázvor, v částečně zmrzlé hmotě se kousky lépe rozmístí a neudělají jeden velký chuchvalec. Cvičení se šlehačem zopakujte min 3x, klidně i vícekrát - zmrzlina bude hladší. Další variantou je místo do nádoby od zmrzlinovače dát směs do kovové nebo skleněné mísy, kterou postavíte do větší mísy plné ledu a 20 min budete pomalu šlehat ručně - sama jsem nezkoušela, ale zní to celkem smysluplně, takže když to vyzkoušíte, dejte mi rozhodně vědět jestli to funguje.
 
Ideální konzistence k servírování jsem dosáhla po 3 hodinách v mrazáku, pokud budete mrazit déle, nechte zmrzku před servírováním 10 min povolit, aby se líp nabírala.
 
Je to studený, sladký ale osvěžující a dobrý ;) A ani neobsahuje benzoan draselný :D
 

Žádné komentáře:

Okomentovat