středa 20. listopadu 2013

Kočičí jazýčky


To se tak chcete trochu vytáhnout před návštěvou, protože perník na plech umí udělat každej, žejo, takže je potřeba se trochu blejsknout. No a při listování kuchařkou na vás tak nějak dýchne taková skoro dětská nostalgie sladkosti "kočičí jazýčky". Nevypadá to sice extra těžce, ale dojem to snad trochu udělá, takže se do toho dáte a pečete... a pečete další plech... a další... no celkem 5 (menších). Než se to člověku dostane do ruky, tak to vypadá spíš jako jazyk tak ze lva, ale nevadí. A když je upečeno, musí se ještě namočit do čokolády, takže namáčíte... a namáčíte... tu kupu jazýčků, kterou s velkou nadějí na snědení nabízíte kolegům v práci, protože tolik se jich najednou prostě sníst nedalo :) Takže pro příště budu dělat poloviční dávku, viz  níže.

Těsto

2 vejce
90 g moučkového cukru
50 g másla
125 g hladké mouky

K namáčení - 50 g hořké čokolády, volitelně mandlové lupínky na posypání (mně to už přišlo navíc)

Postup

Troubu předehřejeme na 190°C, vyložíme si dva plechy pečícím papírem. Rozpustíme máslo a necháme ho trochu zchladnout, mezitím vejce s moučkovým cukrem utřeme do pěny. K vaječné směsi přimícháme máslo, mouku. Těsto není úplně tekuté, ale spíš hustší, takže s ním můžeme naplnit cukrářský sáček s hladkou špičkou a na plech se pokusit spáchat tvar kočičího jazýčku, tedy na obou koncích o trochu silnější. Asi tak u čtvrté řady už to docela jde ;) Necháváme větší mezery, protože docela nabudou. Pečeme v troubě
10 - 12 min, spodní okraje malinko zhnědnou, ale pořád vypadají měkce - úplně ztuhnou až po vychladnutí.

Vychladlé jazýčky máčíme v čokoládě, v originálním receptu bylo máčení zespoda tak, aby byl shora viditelný jenom proužek čokolády po obvodu - vůbec si nedokážu představit, jak to někdo dělá, takže já máčela prostě polovinu a nechávala zaschnout na pečícím papíře. 

Recept je Velké knihy pečení od nakladatelství Svojtka&Co., kterou mohu vřele doporučit ;)

2 komentáře:

  1. Hmmm to je skvělý nápad! Kočičí jazýčky možná upeču jako cukroví na Vánoce. Díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by určitě šlo - zobou se stejně výborně jako cukroví ;)

      Vymazat