pondělí 27. ledna 2014

Daring Bakers January - Baumkuchen


Tak, lednová výzva DB se nazývala Baumkuchen. Originálně se peče na takové tyči nad ohněm (něco jako trdelník) a postupně se přidávají vrstvy těsta, takže po nakrájení vypadá výsledek jako nakrájený kmen stromu. Fakt super.
Upřímně, původně mě výzva nijak moc nenadchla. Prostě jenom vrstvené těsto, které vypadá dobře na řezu. Ten den co jsem pekla, mě to nadchlo moc. Den po upečení a ochutnání už zase tak moc ne - poměr výkon x chuť mi nepřišel nijak ohromující a je to prostě jenom strašně pracnej mandlovej koláč s efektním řezem - paráda.
Ale co už, špatně to nechutná, takže kdo se bude doma tak 2,5 hodinky nudit, může si udělat Baumkuchen. Pekla jsem z poloviční dávky v silikonové formě na biskupský chlebíček.

Těsto:

3 vejce
50 g hladké mouky
75 g marcipánu (nebo domácí mandlové pasty: 30 g mletých mandlí, 30 g moučkového cukru a bílek z malého vajíčka)
50 g cukru krupice
40 g moučkového cukru
1 vanilkový cukru (cca 5 g domácího)
100 g změklého másla
špetka soli

Poleva:

2 lžíce pomerančové marmelády
cca 70 g hořké čokolády
2 lžíce smetany
lžíce Grand Marnier

Postup:

Troubu zapneme na 230°C, formu na chlebíček vyložíme na dně pečícím papírem a boky vymažeme tukem. V robotu nebo ručním šlehačem smícháme máslo s rozdrobeným marcipánem/pastou, přidáme moučkový a vanilkový cukr a šleháme do nadýchané hmoty. Vajíčka rozdělíme, bílky ušleháme se špetkou soli a cukrem krupicí na tuhý sníh. Žloutky po jenom přidáváme k máslové směsi a zašleháme. K máslu a žloutkům přidáme sníh a prosejeme mouku, opatrně vmícháme, abychom měli co nejnadýchanější těsto.
A teď se trochu obrníme trpělivostí, protože každých 5 min budeme do zblbnutí opakovat stejný postup: na dno formy lžící rovnoměrně rozprostřeme cca 1/10 těsta (jedna vrchovatá lžíce těsta by tomu tak odpovídala). Dáme do trouby a pečeme cca 5 min, dokud povrch není malinko dohněda (aby pak bylo vidět na řezu, kolikrát jsme tuhle operaci absolvovali, že ano). Vyndáme z trouby, na upečenou vrstvu rozprostřeme další lžíci těsta a zase dáme zapéct, a takhle pořád dokola, dokud nám zbývá nějaké těsto. 
Hotový "koláč" necháme chladnout 10 min ve formě a pak dochladnout na mřížce. Povrch pomažeme marmeládou s Grand Marnier, ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se smetanou a vzniklou polevu naneseme na vychladlý koláč. Necháme přes noc uležet ale nikoli v lednici, stačí pokojová teplota. Druhý den nakrájíme a říkáme si, jak jsme strašně šikovní, že jsme to už po páté vrstvě všechno nevzdali.

Mně osobně se úplně první vrstva trochu připekla, takže před dokončením jsem jí trochu ořízla, aby nekazila zbytek celkem povedeného koláče. Tenhle koláč se asi stálicí mé kuchyně nestane, i když v původním receptu byla doba přípravy jenom hodinu, což mi při vší snaze vážně nevyšlo. Zase na druhou stranu nechci být přehnaně kritická, protože čtvrtku jsem zvládla sníst sama k snídani a špatně mi to rozhodně neudělalo ;)

3 komentáře: