V cizině celkem běžná věc, ale v české kotlině jsem zatím kombinaci citron-mák mockrát nepotkala, takže tímto vás nabádám: zkuste to! Mák se nepoužívá mletý, nýbrž celý, není v chutí příliš dominantní a jenom občas příjemně zpestří chuť dobrého citronového koláče - berte to jako přízemní experiment ;)
Těsto:
300 g polohrubé mouky
2 vejce
150 g cukru krupice
1/2 lžičky prášku do pečiva
lžička jedlé sody
3 lžíce slunečnicového oleje
150 g zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu
150 ml mléka
kůra ze dvou citronů (velmi, velmi pečlivě vydrhnutých nebo nejlépe bio)
3 zarovnané lžíce máku
Poleva:
šťáva z půlky citronu a moučkový cukr dle potřeby
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, koláčovou formu o průměru 23 cm vyložíme na dně pečícím papírem. Do větší mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a sodou, přidáme cukr a promícháme. V jiné míse prošleháme vejce, kysanou smetanu, mléko a olej, tekutou směs přidáme k mouce a promícháme. Nakonec přidáme nastrouhanou citronovou kůru a mák, dobře promícháme. Nalijeme do formy a dáme péct na cca 20 min. Hotový koláč necháme 10 min chladnou ve formě a dochladnout na mřížce.
Vychladlý koláč potřeme citronovou polevu - šťávu s citronu smícháme s akurátním množstvím moučkového cukru (postupně přidáváme) a umícháme dohladka.
No a navíc, mák obsahuje spoustu vápníku, takže to prostě nemůže bejt špatný ;)
Musím napsat další pochvalnou recenzi, skvělý kousek!:) A zvláštní plusové body jsou za rychlost přípravy!
OdpovědětVymazatRychlý a dobrý - tak to jsem moc ráda! :)
Vymazat