neděle 27. dubna 2014

Daring Bakers April - Easter Bread


Dubnová výzva Daring Bakers byla úplná pohoda, protože na Velikonoce pečou asi úplně všichni (i ti neodvážní) pekaři, takže nebylo potřeba se nějak speciálně připravovat. Výzvu pro nás připravila Wolf z blogu Wolf´s Den a měli jsme prostě a jednoduše upéct velikonoční "chleba" typický pro naši zemi (nebo i pro jinou, když na to přijde).

The April Daring Baker’s Challenge was hosted by Wolf of Wolf’s Den . She challenged us to Spring into our kitchens and make Easter breads reflecting cultures around the world.

Já se rozhodla pro tradiční mazanec, peču ho každý rok a vůbec mi nevadilo si pro jednou odpočinou od propracovaných a náročných receptů ;) Recept mám z Apetitu a zatím nebyl důvod měnit, jenom si příště dám větší pozor při nařezávání do kříže, aby výsledný mazanec nevypadal tak rozjetě. 

Na 2 menší mazance:

500 g polohrubé mouky a trochu na poprášení
100 g krupicového cukru
špetka soli
1/2 lžičky citronové kůry (ideálně z čerstvého citronu)
volitelně špetka muškátového květu a mletého anýzu
kostka (42g) droždí
200 ml vlažného mléka
150 g rozpuštěného másla
2 žloutky
50 g mandlí, nasekaných + plátky mandlí na posypání
50 g rozinek, předem propláchnutých horkou vodou a naložených v rumu (aspoň 30 min)
rozšlehané vejce na potření

Postup:

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, takže já je vyndám večer přede dnem, kdy chci péct a ráno můžu hned začít. Z vlažného mléka, lžíce cukru a droždí necháme vzejít kvásek (cca 10 - 15 min), mezitím si do mísy prosejeme mouku, promícháme se zbylým cukrem, citronovou kůrou, případným kořením a špetkou soli. Přilijeme vzešlý kvásek, žloutky a rozpuštěné máslo, propracujeme vařečkou. Pokud je to potřeba můžeme přidat trochu mouky, aby se těsto moc nelepilo. Rozinky a mandle zapracovávám až do těsta, které má požadovanou konzistenci, aby se zbytečně nepotrhalo. Z hotového těsta uděláme bochánek a vrátíme ho do trochou mouky vysypané mísy kynout na 2-3 hodiny do tepla, poprášíme ho moukou a přikryjeme čistou utěrkou. Během kynutí ho můžeme propracovat ještě jednou vařečkou, aby v něm bylo víc vzduchu.
Troubu zapneme na 200°C. Těsto ještě jednou propracujeme na válu a vytvarujeme do dvou menších bochánků (stejně velkých, aby se stejně propekly). Plech vyložíme pečícím papírem, přeneseme na něj bochánky a necháme ještě 20 - 30 min znovu nakynout, než bude rozehřátá trouba. Před pečením můžeme na povrchu ostrým nožem vytvořit tradiční kříž, každopádně ale pomažeme mazance rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a dáme do trouby.
Pečeme na 200°C prvních 10 min, pak snížíme na 150°C a ještě tak 30-40 min dopékáme. Pokud by mazance moc rychle hnědly (nebo nedejbože černaly), přikryjeme je alobalem a v klidu dopečeme. Provedeme zkoušku špejlí, hotové mazance vyndáme a necháme dochladnout na mřížce. 

Velikonoční snídaně je prostě kakao, plátek mazance pocukrovaný moučkovým cukrem a plátek beránka (kdo dostal zadek nebo kousek hlavy, které jsou nejvíc polité čokoládou, mohl si gratulovat!). Kdo to tak letos neměl, může do příštích Velikonoc trénovat ;) I "obyčejná" výzva Daring Bakers byla fajn a už se těším, až uvidím, co stvořili ostatní odvážní pekaři :)


2 komentáře:

  1. Beautiful job! I love the rusticness the sliced almonds add to the top of your loaf.}:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thanks a lot, "rusticness" is really a proper expression :D

      Vymazat