pátek 2. května 2014

Kokosovo-limetková panna cotta s jahodovým rozvarem


Byl pozdní večer, první máj... a já vážně chtěla přidat tenhle post s panna cottou, ale celý den chození po kavárnách a grilovačka mě tak strašně unavili, že to prostě nešlo. Tímto tedy přiznávám svou lenost a postuju až dnes, což ovšem nevadí, protože na panna cottu je vhodný čas úplně kdykoli - jahodový rozvar se dá s klidem udělat i z jahod z mrazáku. Chuťová kombinace vám možná přijde zvláštní, ale je svěží, zajímavá a pokud můžu soudit tak i moc dobrá. Postup je prakticky stejný jako na každou jinou panna cottu, jenže tahle se dělá místo jenom ze smetany převážně z kokosového mléka. Limetková příchuť je zajištěna (překvapivě) limetkou, ale také listy kafirové limety. Nepředpokládám, že by se v českých domácnostech vyskytovala po kilech, takže pokud jí nemáte, nic tak strašného se nestane (můžete místo toho přidat trochu limetkové kůry navíc), ale pokud byste si chtěli kafirovou limetu pořídit i na jiné vaření, třeba do indických karí, kde je vážně skvělá, můžete mrknout třeba sem a hledat "Kaffir lime". Na úvod už by to snad stačilo, jenom ještě dodám, že recept je převzat z mojí nové kuchařky Vegetariánská kuchyně pro labužníky, a ač nejsem vegetarián, dost mě nadchla. Nicméně, do panna cotty snad maso nedává nikdo, takže si jí mohou zkusit oba tábory, při nahrazení sojovou smetanu a agar-agarem dokonce i vegani ;)

Na 4 porce:

400 ml kokosového mléka
100 ml smetany ke šlehání
1/2 bio limetky (nebo super extra dobře vydrhnuté pod horkou vodou)
2 listy kafirové limety
40 g cukru, ideálně třtinového nebo muscovado
4 plátky želatiny/2 lžičky práškové želatiny/půl lžičky agar-agaru

Jahodový rozvar:

200 g jahod
3-4 lžíce cukru
50 ml vody

Postup:

Příprava chvilku zabere, takže vzhůru do toho. Limetku nakrájíme na tenoučké plátky, limetové listy natrháme na půlky. V rendlíku smícháme kokosové mléko a smetanu, přidáme cukr, limetku a limetové listy a přivedeme pomalu k varu. Zvolna (!) vaříme ještě 5 min, pak odstavíme a necháme dalších 30 min louhovat. Mezitím si v misce se studenou vodou necháme nabobtnat želatinové plátky (nebo se zařídíte podle toho, co použijete místo nich). Z odstáté směsi vylovíme limetku i listy, znovu zahřejeme, ale už nevaříme, a přidáme želatinu, kterou metličkou bleskurychle rozmícháme, aby neudělala cucky. Kdo je extra pečlivka, může v této fázi cedit přes jemné sítko, ale to se týká velmi malého procenta populace, takže my ostatní už v tuto chvíli můžeme nalévat směs do mističek nebo skleniček nebo formiček nebo čehokoli, z čeho následně budeme konzumovat. Necháme vychladnout a přesuneme alespoň na 3 hodiny do lednice, nejlépe přes noc. Těsně před podáváním svaříme nakrájené jahody s cukrem a vodou na omáčku, kdo chce může i rozmixovat. Osladíme tak, aby to bylo k limetce a kokosu akorát ;)


Na fotce v knížce je panna cotta čistě bílá a zároveň je v receptu uvedený hnědý cukr, z čehož vyplývá, že foodstylisti jsou lišky podšité a fotili panna cottu s bílým cukrem, která na focení vypadá líp než moje béžová - z čehož vyplývá, že kdo chce výsledek klasicky bílý, musí použit klasický bílý cukr.

Žádné komentáře:

Okomentovat