pondělí 23. června 2014

Borůvkové muffiny s hořkou čokoládou


V sobotu večer byla na plánu grilovačka. M. naložil maso, já se rozhodla, že něco upeču, protože do společnosti, kde vás nikdo nezná, je vhodné se dobře uvést - zejména chutně. Na trhu měli lákavě vypadající maliny a borůvky, což mi značně ztížilo výběr surovin k pečení, takže jsem nakonec koupila obojí. Možná vám přijde zvláštní, že píšu "maliny a borůvky", ale recept je jenom na borůvkové - přičemž pekla jsem borůvkové s hořkou a malinové s bílou čokoládou. No, přiznávám, že důvod je vcelku prozaicky - malinové se mi nelíbíly na fotce. Asi jsem trochu ujetá, ale přišly mi tak nějak zvláštně namodralé-nafialovělé po tom, co se do těsta (světlého) zamíchaly maliny, že jsem je ani nechtěla původně vzít s sebou, ale M. mě ubezpečil, že chutnají reprezentativně, takže nakonec jsem vzala všechno - jenom fotka chybí. Vzhledem k výše uvedenému můžete v receptu volně zaměnit maliny za borůvky a hořkou čokoládu za bílou - výsledek bude chuťově skvělý, jenom trošinku namodralý, ale normálním lidem to nevadí a snědly se všechny ;) A pokud těsto obarvíte kakaem, nebudete vůbec muset řešit takto zásadní dilema.

Na 12 muffinů:

100 g borůvek
100 g hořké čokolády
180 g polohrubé mouky (můžete dát i 130 g bílé a 50 g celozrnné)
1/2 lžičky prášku do pečiva
lžička sody bikarbony
3 zarovnané lžíce holandského kakaa
špetka soli
2 vrchovaté lžíce kysané smetany
30 g třtinového cukru
3 lžíce javorového sirupu
3 lžíce melasy (nebo tmavého medu)
1 vejce
3 lžíce chuťově neutrálního oleje (např. slunečnicový)
120 ml mléka

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C, muffinový plech vyložíme papírovými košíčky nebo jinak adekvátně připravíme. Z borůvek vybereme jehličí a ostatní borčus, pár jich dáme stranou na ozdobu. Čokoládu nasekáme nahrubo a opět si část necháme stranou na ozdobu. Do větší mísy prosejeme mouku s kakaem, práškem do pečiva a sodou, přidáme třtinový cukr, špetku soli a dobře promícháme. V jiné misce promícháme kysanou smetanu s vajíčkem, olejem, mlékem, javorovým syrupem a melasou (ideálním nástrojem je metlička). Tekutou směs nalijeme k sypké, promícháme, aby se vše propojilo a přisypeme nasekanou čokoládu a borůvky, které už jen zlehka zapracujeme do těsta. Těsto rozdělíme do připravených košíčků, uměleckým okem vhodně dozdobíme zbylými borůvkami a kousky čokolády a pečeme cca 15 min - zkusíme špejlí radši dříve než později :)

Naštěstí už byla večer tma, takže nikdo neviděl, jak nám všem lehce zfialověla pusa ;)

2 komentáře:

  1. Míšo, je nějaký rozdíl mezi "obyčejnou" jedlou sodou...a bikarbonou? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne-e, obojí název pro totéž, budu to tu muset ujednotit ;)

      Vymazat