čtvrtek 26. června 2014

Daring Bakers June - Cinnamon Rolls/Ořechoví šneci s javorovým sirupem


Červnovou výzvu Daring Bakers pro nás připravila Shelley z C Mom Cook. Měli jsme upéct skořicové rolky, ale ne nutně jenom skořicové - prostě sladké nebo slané rolky s prakticky jakoukoli náplní.

  This month the Daring Bakers kept our creativity rolling with cinnamon bun inspired treats. Shelley from C Mom Cook dared us to create our own dough and fill it with any filling we wanted to craft tasty rolled treats, cinnamon not required!

Klasicky jsem si nechala výzvu na poslední chvíli, takže jsem musela péct po návratu z vína s kamarádkou. Ke cti tohoto receptu, který jsem částečně převzala z BBC Good Food (zde originál), patří zejména to, že šneky můžete upéct i lehce navátí po dvou sklenkách vína - a to se rozhodně o každém receptu říct nedá, zejména aby výsledek dopadl tak dobře ;) M. byl zrovna mimo město, takže jsem musela svoje nebohé kolegy v práci nutit, aby si dali aspoň jednoho šneka s omáčkou, protože sníst je všechny sama bych prostě fyzicky nezvládla. Tenhle recept totiž není pro žádné slečinky, které se klepou strachem při pohledu na kostičku čokolády. Tohle je dezert, který se nebojí nějaké té kalorie navíc, protože v součtu toho množství je to prostě jedno. Je to sladkost pro všechny, kteří si rádi aspoň jednou začas rádi dopřejí pořádnou bombu z másla, cukru a v tomto případě ořechů - troufnete si? ;)

Těsto na 7 šneků:

225 g hladké mouky
1/2 balíčku sušeného droždí (cca 4 g)
25 g cukru
75 ml plnotučného mléka
1 vejce
45 g másla pokojové teploty
špetka soli

Náplň:

lžička skořice
40 g tmavého cukru muscovado (případně třtinového)
50 g vlašských ořechů
+ 4 lžíce změklého másla

Javorová poleva:

3 lžíce másla
4-5 lžíc javorového sirupu
1/2 lžíce tmavého cukru muscovado (třtinový)

volitelně hrst nasekaných vlašských ořechů

Postup:

Těsto je kynutá klasika, takže smícháme v míse prosátou mouku, přidáme cukr, sušené droždí, špetku soli a promícháme. Pokud máte robota jako já, tak prostě přidáte do mísy zbytek surovin na těsto a necháte tak 5-7 min přístroj hníst těsto samovolně, kdo musí zapojit vlastní sádlo, přidá postupně nejdřív máslo a mléko, nakonec mléko a hněte ručně tak 10 min. Výsledkem v obou případech bude měkké a pružné těsto, které necháme v míse přikryté čistou utěrkou alespoň hodinu nakynout.
Jak těsto nakyne (přibližně jednou tolik co na začátku), můžeme si připravit náplň. Do mixéru nasypeme muscovado, skořici, ořechy a rozmixujeme, abychom získali konzistenci tak asi hrubšího písku. Menší pekáček nebo dortovou formu vymažeme máslem.
Z vykynutého těsta vyválíme obdélník, kratší stranou směrem k nám, cca 3-5 mm tloušťka. Zhruba třetinu obdelníku - aby zbyl pás o cca 5 cm bez náplně kvůli budoucímu rolování - potřeme změklým máslem (nejlépe to jde rukou), posypeme náplní, lehce přitlačíme a srolujeme tak, abychom končili okrajem bez náplně. Ostrým nožem nakrájíme vzniklé "poleno" na 7 kusů (nebo jak to vyjde) a naskládáme je s rozestupy aspoň 2 cm vedle sebe do pekáčku. Troubu zapneme na 180°C, šneky znovu přikryjeme utěrkou a necháme lehce dokynout, než se předehřeje trouba. Pečeme přibližně 15 min do světle hnědých okrajů.
Hotové šneky necháme vychladnout na mřížce a připravíme si polevu - všechny ingredience dáme do rendlíku a zahřejeme, až se cukr rozpustí. Po vychladnutí poleva rychle tuhne, ale dá se s úspěchem rozehřát opakovaně v mikrovlnce.
Před podáváním polijeme šneky javorovou polevou a posypeme sekanými ořechy.



Jak řekl jeden z mých kolegů: "Je to eňo ňůňo!" A já souhlasím, tohle byla výzva podle mého gusta, takže velký dík Shelley :)

6 komentářů: