pondělí 1. prosince 2014

Let´s make Christmas Cake! Vol I.



Tak jo, je to dost slabej rým a fotka taky není zrovna nejlákavější, ale! Když se to povede, může to vypadat třeba takhle:



Bystří už poznali, že se jedná o tradiční vánoční dort z Britských ostrovů, tento konkrétně od Mary Berry. Takže, jestli vás omrzela vánočka (což mě ne, ale vím, že jí dostanu po návštěvách dost), nebo chcete prostě jenom zkusit něco nového, a nebo něco slavnostního na štědrovečerní stůl, zkuste to se mnou. Tenhle recept totiž nemám vyzkoušený, takže mě na konci bude čekat stejné překvapení jako všechny, kdo to se mnou zkusí - a já doufám, že se někdo najde :) 

Teď k receptu - základem je korpus nacpaný sušeným ovocem naloženým v brandy (a jestli vás nepřesvědčí tohle, tak už fakt nevím), následuje další brandy, meruňková marmeláda, potažení marcipánem a případně vrstva royal icing - ale tu já s dovolením vynechám, moc jí nemusím.

Začínáme právě teď, korpus, který se nechává aspoň 3 týdny odležet ještě akorát stíháte. Tři dny před samotným pečením dortu ještě musíte nechat namáčet ovoce v brandy, takže není čas ztrácet čas:

Sušené ovoce:
280 g brusinek
100 g meruněk, pokrájených
50 g višní
250 g rozinek - sultánek, klasických, namíchaných, korintek - co máte
100 ml brandy/koňaku/dobrého rumu

Všechno uvedené sušené ovoce zalijeme v míse 75 ml brandy/etc., přikryjeme folii a necháme tři dny marinovat v lednici. Každý den ovocem trochu potřeseme, aby se nasáklo rovnoměrně.

Na korpus:
lžíce kandované pomerančové kůry/kůra z 1 biopomeranče
125 g změklého másla
125 g cukru muscovado/jemného třtinového
2 vejce
lžíce melasy nebo medu
35 g mandlí nebo ořechů, nahrubo posekaných
125 g hl. mouky
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky mletého badyánu
1 zarovnaná lžička skořice

Na kulatou formu o průměru 18-20 cm.

Postup:

Ovoce vesele odpočívá v lednici už třetí dne, jdeme na to. Do velké mísy (aby se tam pak vlezlo i ovoce) dáme změklé máslo a cukru a vyšleháme do zesvětlání ručním šlehačem. Přidáme vejce, zašleháme, melasu, ořechy a znovu zašleháme. Poslední přidáme mouku, kterou do těsta zašleháme pro změnu taky. Hmota je hutná, barvy mokrého písku. Teď přidáme pomerančovou kůru, koření a nasáklé ovoce - vařečkou nebo stěrkou promícháme s těstem. 

Troubu zapneme na 140°C a jdeme vyložit formu. Je třeba udělat na bocích dvojitou vrstvu pečícího papíru, aby se dort nepřipálil, kolečko papíru dáme i naspod. Mery Barry na to má takovou fintu s nastříháváním pečícího papíru, takže buď zalovte na youtube.com nebo si určitě poradíte ;) 

Do vyložené formy přendáme hmotu a lžící povrch co nejlíp zarovnáme a uhladíme. Vsadíme do trouby a pečeme, celkem cca 2 hodiny, po hodině zkontrolujeme, jestli povrch už moc nehnědne - jestli jo, přijkryjeme alobalem a jedeme dál. Po zapíchnutí vyjde špejle z hotového dortu čistá. Nejdřív necháme dort chladnout 20 min ve formě, potom vyndáme na mřížku a necháme úplně vychladnout. Pečící papír nesundávat, ušetří nám později práci. 

Pokud jste zbylou brandy nenalili do sebe, nalijeme jí na vychladlý dort - párátkem dort propícháme, aby se brandy lépe vsákla - stačí do půlky hloubky korpusu, rozestupy vpichů odhaduju tak na 1,5 cm - mřížka ;) Hotový dort zabalíme do pečícího papíru, jednak ve kterém se pekl, ale pak je potřeba přidat ještě jednu vrstvu, a dále do potravinářské folie. Tak, těžký balíček můžete buď uchovávat v lednici nebo na jiném chladném místě (chodba, sklep) aspoň 3 týdny. Po třech týdnech, tedy tak v předvánoční neděli, se s vámi podělím o dokončení :)

PS: Pokud ještě pořád zbyla nějaká brandy, asi tak za 2 týdny dort rozbalte, znovu polijte brandy a zase zabalte - určitě ho to může jenom vylepšit ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat