úterý 8. prosince 2015

Britský trifle




Doufám, že vás úvodní fotka navnadila, protože tenhle dezert je prostě boží - vyzkoušeno i na milé návštěvě ;) Tenhle trifle považuju za ideální vánoční sladkou tečku po večeři, teda trochu uzemňovací, ale můžete ho samozřejmě udělat kdykoli během roku - nicméně recept mám z Nigelliny vánoční kuchařky, takže pro mě je spojený s vánoční atmosférou, alespoň prozatím. Co to vlastně je? No, je to takový vrstvený puding s ovocem a šlehačkou, vrstvy jsou krásně vidět, pokud použijete skleněnou mísu:



a pokud custard (takový řidší vanilkový puding) necháte trochu víc zatuhnout než já, předtím než ho nalijete na vrstvu malin, nemusely by se vám jednotlivé vrstvy ani tolik promíchat ;) Skládá se z vrstvy piškotu promazaného ovocnou marmeládou, vrstvy kyselejšího ovoce (rozmraženého nebo čerstvého), vrstvy zmíněného vanilkového custardu a šlehačky. Není to teda nic pro ty, co zrovna hubnou do plavek, ale tak jsou Vánoce, že jo, to přežijete a do léta vyběháte :D Důležité je nechat trifle uležet v lednici, aby se všechny chutě pěkně propojily, jinak to není žádná věda a výsledný (chuťový i vizuální) efekt je prostě skvělý. Piškot jsem si pekla vlastní, protože to nedá žádnou extra práci a víte, co v něm je, ale v nouzi nejvyšší můžete sáhnout i po kupovaném (ale neříkejte mi to), který bývá drobivější, ale na výsledné chuti by neměl ubrat nějak strašně. Doufám, že jsem vás přesvědčila, že je to jednoduše must-do a pustíte se do něj ještě letos! ;) Množství které uvádím vystačí pro 8 lidí jako neodolatelný dezert:

Piškot:

100 g hladké mouky
3 vejce - žloutky a bílky zvlášť
75 g krupicového cukru
30 g másla, rozpuštěného a vychladlého
1/2 skleničky jahodové nebo malinové marmelády na promazání

na sestavení - 100 ml alkoholu dle výběru - sladké sherry, ovocný likér (Grand Marnier, višňovka, dezertní víno apod.), spíš sladšího - whisky a rum tentokrát nechte odpočívat

Custard:

500 ml smetany ke šlehání
4 žloutky
1 celé vejce
30 g cukru
1/2 vanilkového extraktu (nebo použijte domácí vanilkový cukr a můžete vynechat)

Ovoce:

350 g čerstvých nebo rozmražených malin (případně směs lesních plodů)
cukr podle chuti (3 - 6 lžic odhadem)

Na dokončení:

250 ml smetany ke šlehání
30 g nasekaných loupaných pistácií
volitelně kandované okvětní lístky, směs koření (použito "Všechno nejmilejší" od Sonnentoru), kandovaná citrusová kůra nakrájená nadrobno...

skleněná nebo jiná mísa o průměru cca 25 cm

Postup:

Budu předpokládat, že si dáte tu práci a piškot si nekoupíte, ale vyrobíte. V tom případě jím musíme začít ;) K tomu ovšem ještě jedna poznámka - buď můžete piškot péct v malé formě, pak ho prokrojit a namazat marmeládou, nebo ve velké formě, pak ho jen nakrájet, poslepovat marmeládou a použít. Je to úplně jedno a záleží, jakou formu zrovna máte po ruce. Postup popíšu pro malou formu a případně neprokrojujte ale rovnou mažte ;) 

Troubu předehřejeme na 170°C. Dno kulaté otvírací formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem a dáme stranou. Do větší mísy vyklepneme žloutky, přidáme polovinu krupicového cukru a utřeme/krátce prošleháme, dokud žloutky nezesvětlají a trošku nenabydou. Ve druhé míse smícháme bílky se zbylým cukrem a ušleháme na pevný sníh. Sníh a mouku teď budeme postupně zapracovávat ke žloutkům, takže nejdřív přidáme ke žloutkové směsi 3 lžíce sněhu a opatrně překládáním zapracujeme (dobře to jde stěrkou), abychom zachovali do nejvíc vzduchových bublinek. Přidáme třetinu prosáté mouky a zase překládáním zapracujeme, pak přidáme další část sněhu a pak zase část mouky, dokud nemáme všechno zapracované v nadýchané těsto. Nakonec opatrně vmícháme rozpuštěné máslo. Těsto přendáme do formy, uhladíme spíš ke krajům než doprostřed, aby se zbytečně nevydouvalo, a dáme péct. Pečeme cca 15 min, ale hlídejte troubu jako ostříž. Piškot bude na povrchu světlounce hnědý a špejle vyjde čistá. Upečený piškot vyndáme z trouby, okraj objedeme ostrým nožem, necháme 10 min chladnout ve formě a pak dochladnout na mřížce. Pokud se vám bude zdát, že voní hodně vaječně, nenechte se tím vůbec znepokojovat - v triflu to vůbec neucítíte.

Pokračujeme custardem, který musí taky chvíli vychladnout. Smetanu nalijte do rendlíku se silným dnem a dejte na střední žár zahřívat na plotnu. Nechceme jí vařit, ale dostat k bodu varu - začne z ní stoupat pára. Občas promíchejte, aby se nepřichytila. V mezičase v míse prošlehejte žloutky a celé vejce s cukrem. Když ze smetany začne stoupat pára, odstavte jí z plotny a po stěně mísy nalijte jednu naběračku horké smetany k vejcím a promíchejte. Tohle udělejte ještě dvakrát a zbytek smetany s klidným srdcem nalijte k vejcím normálně (ze začátku nechceme, aby se vejce vlivem tepla srazila, takže je lepší postupovat pomalu a nejdřív vyrovnat teploty). Hrnec od smetany vymyjte (opruz ale prý se to musí) a vaječnou směs do něj nalijte zpátky. Hrnec vraťte na plotnu a na středním plameni a za stálého míchání nechte custard zhoustnout - trvalo mi to asi 10 min na stupeň 5. Důležité - směs se nesmí vařit! Sladký míchaný vejce jsou fuj ;) Požadovaná konzistence je řidší vanilkový puding, v chladu pak ještě zhoustne. Když je custard dostatečně hustý, přelijte ho do čisté mísy, přidejte vanilkový extrakt a chvíli prošlehávejte metličkou, aby se ochladil. Hotový custard nechte odpočívat v míse (případný škraloup se v pohodě zamíchá dovnitř a vůbec na něj nenarazíte, takže tím se nestresujte) a jde se na ovocnou vrstvu.

Pokud máte ovoce čerstvé (a jste teda asi Maruška), tak s ním nemusíte dělat vlastně nic, maximálně pokud je kyselejší tak ho při skládání jednotlivých vrstev zasypat trochou cukru. Pokud máte ale ovoce mražené, tak ho nasypte do rendlíku a nechte na středním plameni rozmrazit a zároveň trochu "rozkydnout". Nechcete z toho úplně marmeládu, ale spíš takovou ovocnou omáčku, takže ho zase na plotně nemučte moc dlouho. Když je ovoce rozpuštěné tak ho ochutnejte a podle chuti doslaďte. Myslete přitom na to, že se potká ještě s vanilkovým custardem a sladkým piškotem s marmeládou, takže ho nechte klidně spíš trochu kyselejší, aby chutě dobře ladily. Teď už máme všechny jednotlivé složky hotové a můžeme jít trifle sestavit ;)

Budeme prostě a jednoduše vrstvit do nějaké pěkné mísy. První vrstva je piškot promazaný marmeládou, takže upečený piškot nakrájejte na menší kusy libovolných tvarů cca 5 x 5 cm, každý kus prokrojte, pomažte marmeládou (já použila jahodovou) a naskládejte je vedle sebe v jedné vrstvě na dno připravené mísy. Piškotovou vrstvu pocákejte vámi zvoleným alkoholem - v mém případě likérem - a nechte minutku vsáknout. Teď přichází na řadu malinová vrstva, kterou navršíte na piškotovou a rozetřete tak, aby byla po celém povrchu. V této chvíli poslední je vrstva vychlazeného custardu, který opatrně nalijete na maliny, abyste měli to výše zmíněné pěkné okulahodící vrstvení. Takhle připravenou mísu s triflem překryjte potravinářskou fólií a dejte minimálně přes noc do lednice, ovšem s délkou uležení se chuť jen zlepšuje, můj čekal asi 18 hodin ;)
 
Asi tak půl hodiny před servírováním vyndejte trifle z lednice a nechte ho trochu odstát. Úplný finiš už je jednoduchý - ušlehejte šlehačku dotuha, navrstvěte na poslední - custardovou - vrstvu triflu a posypte pistáciemi a případně další instantní krásou :)

Servírování teda není úplně hračka a chce to spíš velkou lžíci, u nás to vypadalo takhle, i když jsem se fakt snažila :D



Celou přípravu včetně piškotu (kromě dokončení se šlehačkou) jsem stihla za necelé dvě hodiny, takže i když to vypadá, že s tím zabijete celý den, klidně to zvládnete třeba mezi příchodem z práce a odchodem na pivo ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat