pondělí 18. ledna 2016

Pšenično-žitné housky




Po delší odmlce se vracím zpět s jednoduchým recept na housky, které můžete spáchat když zrovna nemáte čas nebo chuť řešit kváskové pečení, ale chcete vlastní pečivo. Super je, že to může být buď rychlý recept (relativně), který máte do tři hodin hotový včetně upečení, nebo naopak velmi pomalý, pokud necháte těsto kynout v lednici přes noc nebo celý den. I když jsem se moc snažila, tak moje housky nevypadají tak super hipstr-rustikálně jako u původní autorky receptu, který můžete nalézt zde, ale poživatelné byly tak jako tak a dají se s úspěchem posnídat i třetí den po upečení, aniž by byly nějak gumové nebo prostě jinak fuj ;) Nebudem to protahovat, tady je recept, který jsem mírně upravila v postupu:

Na 8 housek:

400 g vody
10 g čerstvého droždí (nebo tak odhadem 2 g sušeného, což se teda bude blbě vážit, takže bych řekla větší špetku?)
270 g pšeničné mouky - chlebové nebo klasické bílé
270 g žitné chlebové mouky
10 g soli
25 g medu

libovolná semínka na posyp, já použila slunečnici

Postup:

Pro celý recept jsou dvě varianty, ale začátek je stejný - smíchejte všechno dohromady. Takže do mísy (od robota) nalijte vodu, do ní rozdrobte nebo nasypte droždí, přidejte med a rozmíchejte. Potom přisypte obě mouky, navrch sůl a opět zamíchejte. Teď záleží, jestli chcete těsto nechat kynout přes noc nebo přes den (v obou případech minimálně 8 hodin) v lednici. Pokud ano, není nutné se nějak zvlášť obtěžovat s hnětením, takže těsto v míse trochu postrašte vařečkou nebo hnětacím hákem v robotu, aby bylo opravdu dobře promíchané, posypte trochou žitné mouky, strčte celou mísu do igelitky a následně do lednice a prozatím máte hotovo.

Pokud chcete mít housky "hned", je potřeba lepku trochu pomoct, takže mu dejte buď 5 min hnětení robotem nebo 10 min vařečkou. Připravené těsto posypte trochou žitné mouky, dejte opět i s mísou do igelitky a nechte kynout na teplém místě cca 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
 
Vykynuté těsto buď vylovte z lednice nebo najděte tam, kde jste ho odložili, a přesuňte z mísy na pomoučenou pracovní plochu (doporučuju žitnou moukou, ta míň lepí). Těsto rozdělte na 8 co nejstejnějších kousků, kus těsta v rukách natáhněte, zakruťte, jako když ždímáte ručník nebo tak něco a následně smotejte do libovolného tvaru. Samozřejmě můžete uplést i klasické housky ze tří pramenů, ale to je moc práce ;) Připravené housky odložte na dostatečně pomoučený povrch, přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 20 - 30 min kynout.

Mezitím rozehřejte troubu na 250°C, plech nebo pekáč na pečení nechte uvnitř a přidejte i malý pekáček nebo něco takového s vodou, aby housky mohly na začátku pečení pěkně vyběhnout.

Když je trouba předehřátá, odkryjte housky a mašlovačkou namočenou ve vodě je trochu potřete na povrchu - ale zase si tam neudělejte rybníček. Na namočeném povrchu líp drží semínka, takže teď je ta správná chvíle pro posyp. Připravené housky můžete ještě posypat trochou žitné mouky, ale nemusíte. Teď už stačí jen housky opatrně přesunout na rozpálený plech, strčit do trouby a snížit teplotu na 230°C. Pečte 10 min na 230°C, pak vyndejte pekáček s vodou, a dalších 5 - 10 min na 200°C, řiďte se barvou - chcete nejvýš tmavě hnědou ;) Stejně jako u chleba i u housek vyzkoušejte upečení poklepem ze spodu - pokud zní dutě, můžete vyndavat. Upečené housky nechte vychladnout na mřížce a máte hotovo.

Žádné komentáře:

Okomentovat