pátek 22. ledna 2016

Semlor



Nemáte z názvu tušení, o čem to dneska bude? No tak v tom případě vám vysvětlím svůj myšlenkový pochod ;) Den po Třech králích začíná masopust (což jsem teda do letoška vlastně nevěděla, ale naštěstí existuje Wikipedia, že). Co se jí o masopustu - koblihy! A jiné další úžasnosti, víme. Koblihy jsem sice už dělala, ale nebyl to zrovna stoprocentní úspěch a hlavně se to musí smažit, což není moje oblíbená činnost. Oproti tomu semlor (nebo taky semla) vypadá vlastně taky jako kobliha, peče se, plní se, je v tom šlehačka = to chcete. Je to vlastně tak trochu jako buchta z kynutého těsta plněná mandlovou pastou s kardamomem a šlehačkou a je to fakt strašně dobrý. Už nejmíň rok jsem pokukovala po receptu u Lindy, který najdete zde, a nakonec jsem se do něj pustila. Pravda, nevypadá to tak profi, nechtělo se mi aplikovat šlehačku cukrářským pytlíkem a nemám tak pěkně kulaté ty bochánky jako ona, ale učení dělá mistra, že, takže to holt budu muset asi zkoušet ještě několikrát ;) Vy se do toho každopádně pusťte, protože to vůbec není těžké. Nejlepší je podávat samozřejmě co nejdřív po upečení, takže ráno upečete, po obědě máte snědeno ;)

Na 8 bochánků:

25 g čerstvého droždí
120 ml studeného mléka
325 g hladké mouky
1 vejce
50 g cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
zarovnaná lžička kardamomových semínek nebo vrchovatá tobolek (zelených)
100 g změklého másla

1 malé vejce a lžíce vody na potření před pečením

Náplň:

100 g mandlí bez slupky
80 g cukru krupice
2-3 lžíce vody
1/2 lžičky drcených kardamomových semínek
1-2 lžíce šlehačky

Na dokončení:

cca 180 ml šlehačky (prostě dohromady i s náplní spotřebujete 1 kelímek)
lžička vanilkového cukru
moučkový cukr na posypání

Postup:

Nejdřív se poperte s kardamomem. Pokud máte klasické zelené tobolky, nasypte je do hmoždíře, trochu podrťte paličkou, aby se porušily a pak z nich ručně vyberte černá semínka - slupky/tobolky vyhoďte. Semínka pak už jen co nejjemněji nadrťte v hmoždíři. Pokud už máte semínka bez tobolek, stačí je jenom nadrtit. Následuje příprava těsta, takže do mísy (od robota) nadrobte droždí, přilijte mléko a promíchejte. Pak přidejte mouku a ostatní ingredience na těsto kromě másla a cca 5 min hněťte na nejnižší stupeň nebo o chvíli déle ručně. Když je těsto hezky spojené, začněte přidávat postupně máslo - stačí rozdělit třeba na 6 kousků a postupně zapracovat. I s máslem dejte těstu tak dalších 10 min, aby bylo pěkně hladké, elastické a moc nelepilo (vařečkou spíš tak 15 min).
Těsto nechte v míse chvíli odpočívat a mezitím si připravte plech, na kterém budete bochánky péct, a vyložte ho pečícím papírem. Plochu na které budete bochánky tvarovat posypte hladkou moukou, připravte si k ruce váhu a pokračujeme. Těsto vyklopte z mísy na pomoučenou plochu a rozdělte na 8 kousků, každý o váze 70 - 80 g (ne, nedělám si srandu, zvažte to, ať se pečou všechny stejně dlouhou dobu a jsou stejně velké). Každý kousek těsta pak musíte vytvarovat do kuličky-bochánku. Já to brala jako buchty bez náplně, takže si představte, že bochánek imaginárně plníte a "seštípáváte" okraje nad náplní - tím vám vznikne více méně koule, kterou ještě trochu zakulaťte jemným poválením dlaní po pracovní ploše a odložte na připravený vyložený plech. Mezi bochánky nechávejte mezery, neb na plechu budou ještě kynout. Až budete mít všechny bochánky připravené, poprašte je zlehka moukou, přikryjte na plechu čistou utěrkou a nechte 1,5 hodiny kynout. Tak 20 min před očekávaným koncem kynutí zapněte troubu na 220°C.

Když jsou bochánky vykynuté, rozmíchejte vajíčko se lžící vody a každý bochánek důkladně potřete (ale zase nedělejte vrstvu, prostě normálně). Zbytek vajíčka můžete použít do jiného pečení třeba příští den nebo ho přidat k míchaným vajíčkům k snídani, škoda ho vyhodit ;) Potřené bochánky šoupněte do trouby a pečte cca 10 - 15 min. Po 10 min zkontrolujte barvu, opět cílíme na pěknou tmavě hnědou až zlatou ;) Upečené bochánky vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Do vychladlých bochánků přijde náplň, takže mandle a cukr nasypte do mixéru a rozmixujte na pastu, potom přidejte drcená kardamomová semínka a ještě projeďte mixérem. Vodu do hotové pasty přidávejte postupně, měla by být asi jako mokrý hrubý písek. Každému bochánku teď odkrojte "pokličku", opatrně ho vydlabejte (čím víc, tím větší prostor pro náplň, rozumíme si) a drobky přihoďte k připravené mandlové pastě. K mandlové pastě a drobkům přilijte trochu šlehačky, abyste se zbavili suché konzistence, ale zase to nepřehánějte, náplň by měla být spíš kompaktní a ne tekutá, aby se dobře dávala do bochánků. Každopádně vylepšenou pastu teď lžící nacpěte do připravených bochánků, ušlehejte zbylou šlehačku se lžičkou cukru dotuha a tu navrstvěte ještě navrch. Nakonec přiklopte "pokličkou", posypte moučkovým cukrem a podávejte - šlehačka není zrovna trpělivá a když budete moc dlouho otálet, začne se roztékat ;) Tadáá!

Jako bonus je zábava sledovat spolustolovníky, jak se do semloru pustí, takže pokud se chcete fakt zasmát, může lžičky nebo dezertní vidličky rozdat až po prvních ošlehačkovaných nosech :D

A jenom tak pro jistotu - je to vždycky a za všech okolností kardamom (ne kardamon), takže teď už to budete určitě říkat správně ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat