středa 27. ledna 2016

Daring Bakers January - Cake design (limetkové cupcakes s marcipánovým dekorem)



Doufám, že vám aspoň trošku spadla brada, jak jsem šikovná! ;) To byl samozřejmě vtip (i když aspoň trochu šikovná si teda připadám), neboť to co vidíte, mi zabralo asi hodinu času a docela dost nadávek, ale každopádně to považuju za úspěch. Prosincovou výzvu DB jsem splnila, ale nedala na blog, protože nedopadla zrovna ideálně - pekl se Královský koláč z listového těsta s náplní z frangipane, který chutnal božsky, listové těsto se mi taky povedlo, ovšem po vložení do trouby mi víc jak půlka náplně vytekla na plech, takže jsme jí u slavnostní štědrovečerní večeře dojídali ke koláči separé lžičkou - tím jsem se prostě moc chlubit nechtěla ;) Listové těsto je teď ale velkým favoritem v naší domácnosti, zkoušela jsem i rychlé mini croissanty (ty jsem ale nestihla vyfotit), takže se tu určitě nějaký recept na něj objeví. Brzo :)
Teď ale zpátky k lednové výzvě DB. Připravila ji pro nás Shillpa Bhaambri z blogu Cakeline the Journey, která je cake designer v Mumbai v Indii. Ukázky její práce vypadají fakt báječně, takže se určitě podívejte. Připravila pro nás výzvu v podobě vytvoření dortového designu nebo ozdob z fondánu, gumpasty nebo modelovací čokolády, na které nám dala recepty. Mohli jsme dělat dort, cupcake, ale klidně i na modelu z polystyrenu nebo jen tak samotné ozdoby. Fantazii se meze nekladou, sky is the limit a tak dále :) Mohli jsme si klidně i koupit modelovací hmoty, protože šlo prostě hlavně o ten design.
No, nevím jaký je váš vztah k fondánu, ale můj teda veskrze špatný, protože mi vůbec nechutná (on je to taky v podstatě jenom cukr a nějaké ty drobnosti okolo). Gumpastu a modelovací čokoládu zase dost těžko uděláte bez mikrovlnky, kterou nevlastním (a ne, nechybí mi), takže jsem si srabácky koupila v Bille marcipán a nebála se ho použít. Nápadů jsem, jako už tradičně, měla asi milion, ale nakonec vyhrála marcipánová růže, která měla tímto premiéru, a "prošívaný" cupcake, který mě prostě totálně uchvátil ;) Jsem hrdou majitelkou malé lahvičky jedlých zlatých třpytek, což je teda z fotky dost poznat, že :D Pak jsem ještě použila gelové potravinářské barvivo Wilton (tuším Leaf Green). Zkoušela jsem marcipán barvit i práškovými barvami, ale za mě teda dost velký neúspěch, takže pro jednodušší manipulaci doporučuju barvy gelové. Pokud je nebudete používat moc často (a já bych to vzhledem ke složení moc nedoporučovala, protože co si budeme nalhávat, destilovaná příroda to zrovna není), tak vám vydrží věky. Dokonce ani moc nešpiní ruce a pak se dá všechno v pohodě umýt ;) No a jinak to nebyla žádná velká věda, zvlášť "prošívané" cupcakes zvládnete určitě levou zadní! Samozřejmě, že nešlo jen o vzhled, takže si klidně upečte jen limetkové cupcakes s ostružinovou marmeládou a citronovou polevou, pokud by se vám do dekorací nechtělo :)

Na dekorování jsem použila:

1 úzký štětec na zlaté třpytky a válení okvětních plátků
silikonovou podložku na pečení pro válení marcipánu
příborový nůž na krájení
sklenici na vykrajování
váleček
cca 70 g marcipánu Dr. Oetker na dva výše vyfocené cupcakes

Na 8 cupcakes potřebujete:

230 g polohrubé mouky
120 g cukru
3 lžíce oleje
2 velmi vrchovaté lžíce hustého bílého jogurtu
1 vejce
150 ml mléka
1/2 lžičky jedlé sody
1 zarovnanou lžičku prášku do pečiva
nastrouhanou kůru z jedné limetky (velmi pečlivě vydrhnuté kartáčkem v horké vodě)
papírové košíčky na muffiny
2-3 lžíce marmelády rozmíchané s kapkou citronové šťávy jako podklad pod marcipán, aby držel na místě

Na polevu (bez marcipánových dekorací):

šťáva z jedné limetky a odpovídající množství moučkového cukru - až dosáhnete konzistence, která pomalu stéká po povrchu cupcaku

Na plnění:

8 lžiček ostružinové (případně malinové nebo jiné kyselejší) marmelády

Postup pečení:

Pečete vlastně muffiny, takže žádná věda. Troubu předehřejte na 180°C, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do mísy nasypte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a promíchejte. Do jiné menší misky nalijte mléko, přidejte vejce, jogurt, olej, limetkovou kůru a pořádně promíchejte. Mokrou směs vlijte k suché a promíchejte jen tak, aby se obě spojily, pokud někde bude malý ostrůvek mouky, není to vůbec na škodu. Pokud těsto na muffiny přemícháte, budou tuhé a nikoli nadýchané, takže se moc nesnažte ;) Lžící nadávkujte těsto do muffinových košíčků, šoupněte do trouby a pečte cca 15 min - upečení vyzkoušejte špejlí nebo párátkem. Upečené muffiny nechte úplně vychladnout na mřížce.
Z vršku vychladlých muffinů vykrojte kužel, který se zužuje směrem ke středu muffinu (jako když třeba nožem vyloupáváte natlučený kus jablka), ve vzniklé prohlubni lžičkou malinko muffinové hmoty vydlabejte - a snězte - a do prázdného místa opatrně přendejte lžičku marmelády. Prohlubeň přiklopte vykrojeným kuželem a máte plněný muffin - dobrý? ;) Jo a jen pro pořádek - cupcake je pro mě muffin s polevou, takže proto ta terminologie :)
Pokud neplánujete marcipánové orgie, umatlejte už jenom polevu z limetkové šťávy a cukru, muffiny opatlejte lžící polevou a nechte zaschnout.

Pokud se ovšem marcipánu nebojíte, a ono taky není proč, směle do toho!

"Prošívaný" cupcake:

Naplněný cupcake potřete na vrchu ještě trochou marmelády s citronovou šťávu, aby se marcipán pěkně přichytil a nikam neutíkal. Na jeden cupcake budete potřebovat odhadem tak 20 - 30 g marcipánu, podle tloušťky základního potahu. Pokud budete základní kolečko barvit, dejte kousek marcipánu tak o velikosti palce stranou (na perly) a zbytek obarvěte - do gelového barviva namočte párátko a to pak otřete do marcipánu. Barví to dost, takže raději postupně, a pak propracování a hnětením obarvěte rovnoměrně celý kus marcipánu. Připravte si silikonovou podložku nebo vál, lehce posypte moučkovým cukrem a vemte k ruce váleček. Obarvený marcipán na pocukrované ploše rozválejte na požadovanou tloušťku (cca 3 - 4 mm) a vykrojte z něj příhodnou sklenicí kolečko o trochu větší, než je vršek cupcaku, neboť je vyboulený a vy ho chcete pokrýt celý. Vykrojené kolečko vycentrujte na cupcake a uhlaďte prsty směrem ke krajů (k papírovému košíčku). První část hotová ;) Tupou stranou příborového nože (tou širší prostě) vyznačte na marcipánovém kolečku mřížku. Druhým koncem štětce nebo jinou vhodnou tyčinkou nebo něčím jiným neostrým vytlačte v každém protnutí čar na mřížce mělký důlek - tam potom budete vkládat barevně kontrastní perly. Na perly si jen z neobarveného marcipánu odeberte malinký kousek asi tak velikosti antiperle, opatrně z něj mezi prsty uválejte kuličku a štětcem kuličku poprašte zlatým prachem. Udělejte si do každého důlku ve spojích jenu perlu, postupně je pak opatrně vtlačte prstem do prohlubně a ještě jednou lehce otřpytkujte. První varianta za náma :)

Cupcake s růží:

Na cupcake s růží je začátek podobný. Tentokrát budete potřebovat spíš tak 45 - 50 g marcipánu, z toho tak 30 g na samotnou růži (dejte stranou). Zbytek marcipánu obarvěte podle předchozího bodu, vyválejte, vykrojte kolečko a potáhněte cupcake. Je taky možné použít zbytek potahovacího marcipánu z předchozí varianty, záleží na vás. Cupcake máte potažený takže jdeme na růži. Z neobarveného marcipánu udělejte 10-12 dílků o různých velikostech - okvětní plátky jsou větší, čím dál jsou od středu květiny. Jeden malý dílek vytvarujte do takové obrácené kapky - to je střed růže. Další dílky vždycky vyválejte do kuličky, potom rukou zploštěte do nepravidelného kolečka a jeho okraje ještě na jedné straně opatrně ztenčete jemný rozválením pomocí rukojeti štětce (jsou na to spešl válečky, nevedu). Začnete nejmenšími dílky a postupujte k větším - vždycky okvětní plátek obtočte kolem základu růže a další potom kolem základu a předcházejícího plátku. Postupně si takhle nabalíte všechny plátky, skončíte tím největším a pěknou růží ;) Zespoda hotovou růži opatrně seřízněte nožem a připevněte a potažený cupcake. Pokud by nechtěla držet, můžete velmi opatrně trošku namočit spodek růže a připlácnout. Bezpečně umístěnou růži poprašte štětečkem zlatými třpytkami a je to ;)
Pro lepší představu určitě doporučuju zkouknout nějaké video na youtube, hledejte "marzipan rose" a budete hned vědět víc ;)
Rada pro práci s marcipánem na závěr - pokud nechce držet tvar, dejte ho na chvíli do chladu (ale vlhko v lednici mu zase moc nesvědčí, takže spíš chladnější místnost). Do chladu přesuňte i hotové výtvory, aby chvilku vydržely, než se dostatečně pokocháte a sníte je ;)  
Tak, bylo to dneska dlouhé, ale zase něco nového - moc děkuju Shillpa za báječnou výzvu! :)
PS: Prchám teď do teplých krajin, takže příští příspěvek bude nejdřív v půlce února ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat