čtvrtek 19. května 2016

Cold brew a rovnou koktejl



Venku to sice zatím moc nevypadá, že se jednou dočkáme toho superparného léta jako loni, ale já předpovídám, že se tak stane! No a až se tak stane, tak si zkuste "uvařit" tuhle studenou kávu, protože je prostě skvělá. Trochu pomůže, jestli pijete kafe rádi i normálně, ale není to nutně podmínkou, protože studená extrakce dostane z kávových zrn vlastně trochu jinou a velmi zajímavou chuť, která podle mě může chutnat i nekafařům. Postup je strašně jednoduchý, jak se dočtete za chvíli, velkou výhodou je i variabilita - můžete si dát cold brew jenom tak samotné, nebo na ledu s mlékem (případně ještě tmavým třtinovým cukrem nebo vanilkovým cukrem) no a nebo, a za to se přimlouvám, zkuste koktejl z cold brew, toniku, ginu a kapky citrusové šťávy. Zní to dost divně, tonik s kafem, žejo, ale ta chuť je tak unikátní, že to fakt musíte zkusit - chutná to totiž citronově, což mě strašně překvapilo už loni na Špilberk Food Festivalu, kde jsem tuhle kombinaci zkusila poprvé. Napříč světem to byl a pořád je docela velký hit, takže doufám, že se necháte zlákat a propadnete tomu taky ;)

Ještě si dovolím poznámku k hrubosti namletí kávy. Ideální je ještě trochu hrubší mletí než na french press, pokud máte vlastní mlýnek, pokud ne a nejste takoví kafašisti, kupte si třeba v Tchibu zrnkovou kávu na espresso a nechte ji namlít na hrubost french press, bude to úplně  v pohodě. Jemnější mletí se bude strašně špatně cedit a budete mít místo kafe blátíčko ;) Samozřejmě, že čím lepší kávu použijete, tím lepší bude i výsledné cold brew, je to stejné jako se vším jiným, ale k tomu vždycky můžete dojít až po prvních pár pokusech - zjistíte, jaká káva vám v tomhle receptu vyhovuje víc - já normálně kávu s vysokou aciditou nemůžu bez mlíka skoro ani vidět, ale v cold brew mi chutnala moc, takže to prostě musíte vyzkoušet :)

Cold brew

60 g kávy, čerstvě namleté (viz výše)
500 ml vychladlé převařené vody

Postup:

Je to fakt triviální - do konvice dejte vařit vodu, pak ji přelijte do něčeho, kde bude líp chladnout, a nechte jí chvíli být. Mezitím horkou vodou vymyjte skleněnou lahev nebo velkou sklenici s víčkem, kde plánujete cold brew vyrábět (ideální objem je v tomhle množství tak 0,7l) a namelte si kávu (nebo si odvažte koupenou namletou). Namletou kávu přesuňte do vymyté sklenice, zalijte vychladlou převařenou vodou, promíchejte, zavřete a je to. Kouzlo za vás provede lednice, kde kávu necháte 16 - 24 (prý až 48) hodin zastudena louhovat. Zvolila jsem zlatou střední cestu a louhovala jsem po 20 hodinách.

Až bude vylouhováno dle vašich představ, připravte si jinou čistou nádobu, kam cold brew přecedíte (konvice na čaj třeba) a trychtýř nebo keramický nástavec na filtrovanou kávu a čistou utěrku nebo plátýnko, přes kterou budete cedit. Teď teda přijde trochu opruz, protože káva bude samozřejmě látku zadělávat, takže jí budete muset 2x nebo 3x proprat pod tekoucí vodou, abyste se zbavili mletých zrnek, ale jinak už máte vlastně hotovo. Přefiltrovanou kávu můžete nechat v konvici nebo nalít zpátky do sklenice, případně rovnou ochutnat. Cold brew uchovávejte každopádně v uzavřené nádobě v lednici, tři dny vydrží určitě (ozkoušeno).


Cold brew-gin-tonic

40 ml ginu
60 ml cold brew
tonik
pár kapek šťávy z limetky nebo citronu
led

Postup:

Vysokou sklenici naplňte ledem, přilijte gin, cold brew a dolijte tonikem. Na závěr kápněte pár kapek citrusu, přidejte brčko nebo míchátko a je to ;)

Pokud jste ještě tonik s kafem nezkoušeli, překvapení zaručeno! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat