čtvrtek 28. dubna 2016

Banánový chlebíček (Banana bread)



Předpokladem pro to, aby vás dnešní recept uchvátil, je jediný - máte rádi banány. Samozřejmě je výhodou, když se vám doma průběžně povalujou na misce s ovocem aspoň dva, co to mají už trošku za sebou a nahnědlou slupku s puntíkama, přičemž čím víc, tím líp (aspoň pro tenhle recept). Banana bread je poměrně tradiční americké pečivo a dokonce má svůj vlastní den, který jsem teda už značně prošvihla, protože je 23. 2., ale nevadí, že jo. Poměr ingrediencí jsem vzala z receptu na King Arthur Flour a jen trochu upravila (čti snížila jsem sladkost), jestli máte hodně zralé banány, klidně ještě uberte cukr. Nedivte se trochu divnému přepočtu množství, původní recept je v cups, ale ty předpokládám doma všichni nemáte a na váhu je to stejně přesnější ;) Pokud chcete zužitkovat hodně zralé banány, nemusíte je už cpát jenom do koktejlu nebo smoothie, i když to má teda taky můžu, ale nacpěte je do tohohle chlebíčku a ten pak nacpěte do sebe!

Na 1 chlebíčkovou formu (cca 28 x 7,5 x 7,5 cm):

113 g změklého másla pokojové teploty
130 g tmavého cukru (muscovado je ideálka, nebo tmavý třtinový)
1 lžička vanilkového extraktu nebo domácího vanilkového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 nastrouhaného muškátového oříšku
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
1 zarovnaná lžička jedlé sody
1 zarovnaná lžička soli
340 g rozmačkaných zralých banánů (mně to vyšlo 2 a půlka menšího)
2 lžíce medu
2 vrchovaté lžíce meruňkové (případně pomerančové) marmelády
2 vejce
270 g hladké mouky
60 g vlašských, pekanových nebo případně jiných ořechů (volitelně, nebo můžete přidat i rozinky)

Postup:

Troubu zapněte na 160°C, formu na chlebíček vymázněte máslem a banány vidličkou nebo rukama nebo třeba šťouchadlem na brambory rozmačkejte tak, aby sem tam klidně zbyl malý kousek banánu. Do větší mísy (od robota) dejte máslo, cukr, vanilkový extrakt nebo cukr, koření, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a buď zapněte robota s třecí metlou nebo si vemte ruční elektrický mixér nebo vařečku - každopádně obsah mísy utřete do hladka (nechcete hrudky cukru). Přidejte banány, med, marmošku, vejce a znovu zatřete v kompaktní hmotu. Teď si vezměte ideálně gumovou stěrku nebo kovou lžíci, do mísy přisypte mouku a ořechy a promíchejte už jen tak, aby se těsto spojilo (nepřemíchat, bude to zbytečně tuhé a to nechcete). Hotové těsto přendejte do formy na chlebíček a nechte 10 min odpočívat.
 
Formu šoupněte do trouby a pečte 40 min, potom přikryjte vršek alobalem aby se chlebíček nespálil a dopékejte dalších 20-25 min, případně můžete vždycky prodloužit o 5 min. Asi tak v polovině pečení to začne fakt ukrutně vonět ;) Upečenost kontrolujte špejlí, vyjde čistá nebo s jedním-dvěma drobečky. Upečený chlebíček vyndejte z trouby a nechte 10 min chladnout ve formě, potom vyklopte na mřížku a nechte dochladnout. No a vychladlý do sebe nacpěte!
 
Kdybyste chtěli tip, tak kromě toho, že se dá samozřejmě velmi úspěšně jíst jen tak samotný, můžete chlebíček taky potřít trochou tvarohu rozmíchaným se lžící mlíka, navrch pokapat medem a třeba si ještě přidat pár nasekaných vlašáků, jako to vidíte na úvodní fotce ;)
 
 
 
PS: Pokud vám i přesto zbydou nějaké hodně zralé banány, můžete je nakrájet na kolečka a v pytlíku vhodném do mrazáku zamrazit - jsou z toho pak super ty koktejly a smoothie a samozřejmě se to dá nechat přes noc rozmrznout v lednici a pak dát do tohohle receptu na chlebíček ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat