úterý 17. prosince 2013

Božský čokoládový dort


Když dělám čokoládový dort, tenhle je osvědčená klasika, která se dá podle libosti ozvláštnit přidáním čehokoli (jedlého) do čokoládového krému, při zdobení se fantazii meze taky nekladou, i když ten pohled na celočokoládový dort, o kterém prostě VÍTE, že bude čokoláda v každém kousku... to taky není k zahození ;) Recept je od báječné Nigelly Lawson, kniha Feast (stejně báječná) a je jen malinko upraven, originál k dispozici zde.

Na formu průměr 20 cm:

200 g hladké mouky
150 g krupicového cukru
lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
40 g kakaa
175 g změklého másla
3 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
kelímek zakysané smetany (cca 170 g)
5 lžič meruňkové marmelády

Čokoládový krém:

75 g změklého másla
175 g hořké čokolády, nalámané na kousky
125 ml kysané smetany
1 lžíce medu
lžička vanilkového extraktu
moučkový cukr a kakao podle chuti a hustoty krému (odhadem 150 g cukru a 20 g kakaa)

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C, pokud máme dvě formy s daným průměrem vyložíme obě pečícím papírem, pokud ne, můžeme upéct celou dávku najednou a pak dort prokrojit, nebo péct na dvě části - já se kloním k pečení postupně, netrvá nijak extra dlouho. Do větší mísy prosejeme mouku, cukr, kakao, kypřící prášek a sodu. V jiné míse ručním mixérem promícháme změklé máslo s kysanou smetanou a následně vejci, tekutou směs přidáme k suché a vše spojíme mixérem. Přidáme vanilkový extrakt a dobře vmícháme. Těsto je spíš hutnější, ale o to lepší - polovinu těsta vpravíme do formy, uhladíme řádně stěrkou a dáme péct - moje trouba to zvládla za 15 min (pekla jsem 2 korpusy postupně, kdo peče celý, počítá jednou tolik a ještě pár minut navíc). Upečený korpus necháme 10 min chladnout ve formě, pak vyklopíme na mřížku a sundáme pečící papír. Pokud jsme vlastníci pouze jedné formy, opakujeme pečící část ještě jednou. Pro plnění musí korpusy úplně vychladnout, ale ještě teplé je naopak potřeme marmeládou tak, aby pak ve výsledku byl čokoládový krém uprostřed dortu "obklopen" marmeládou shora i zdola - možná to nevypadá, ale i těch pár lžic příjemně podpoří chuť čokolády.
Krém je jednoduchá záležitost. Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu zchladnout. V míse smícháme (mixérem) kysanou smetanu s medem, extraktem a vychladlou čokoládou. Teď už jen přidáváme moučkový cukr podle toho, jak tuhý krém chceme mít - je potřeba ochutnávat, protože původní množství cukru vytvoří na můj vkus přeslazený výsledek - proto jsem jako lepší variantu shledala v případě zjištění optimální sladkosti přidat po lžících prosáté kakao - zahustí, ale neosladí. Pokud to naopak s hustotou přeženeme, naředíme lžící horké vody. 
Zbývá dort sestavit: spodní korpus s marmeládou na vrchu, třetina krému, horní korpus s marmeládou naspodu a zbylými dvěma třetinami potřít celý dort - mně se osvědčila cukrářská karta. Před podáváním by měl dort alespoň hodinu odpočívat a vy odolávat ;)


Stihla jsem ho vyfotit i celý. Fotka není nic moc, ale druhý den mi zbyl na focení už jenom výše publikovaný kousek - s trvanlivostí si není třeba lámat hlavu ;)

2 komentáře:

  1. Doufám, že se tu ten komentář neobjeví víckrát, protože mi to zase nechce nějak fungovat:)
    Ale!..Dort je skvělý! Jen do polevy jsem dala opravdu málo cukru (cca 2 lžíce a zbytek kakao). A mizí opravdu závratnou rychlostí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to jsem ráda, že se povedl a má úspěch! :)

      Vymazat