pátek 27. prosince 2013

Daring Bakers December - Whoopie pies

Prosincová výzva The Daring Bakers´ byla oproti té listopadové o dost jednodušší, což se v prosinci opravdu hodilo. Téma přichystala Bourbonnatrix z  Bourbonnatrix Bakes, měli jsme upéct tradiční cukrovinku státu Maine - Whoopie pies, čili náplň (původně z marsmallow) mezi dvěma minikoláčky z tak nějak "dortového" těsta, které jedna moje kamarádka označila jako harlekýnové. Na rozdíl od sfogliatelle (ačkoli byly skvělé) si tenhle recept ráda kdykoli zopakuju, protože těsto je opravdu snadné a náplň se dá celkem nekonečně obměňovat, takže hurá do toho a tady je trochu upravený původní recept na čokoládové Whoopie pies s čokoládovou náplní a marmeládou z červeného rybízu. Recept jsme si mohli vybrat, cokoli z marshmallow mě tak trochu děsí, takže jsem zvolila čokoládovou klasiku s nakyslou chutí rybízu (ale můžete spáchat třeba red velvet, vanilkové, čokoládové s jinou náplní... jak je ctěná libost). Dělala jsem poloviční dávku, což vyšlo zhruba tak na 20 koláčků o průměru cca 5 cm:

Těsto:

55 g změklého másla
90 g hnědého cukru muscovado
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody 
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 menší vejce
20 g holandského kakaa
140 g hladké mouky
100 ml mléka

Náplň:

čokoládová poleva, z poloviční dávky vám sice trocha zbude, ale dá se celkem snadno dojíst lžičkou samotná
cca 5 lžic marmelády z červeného rybízu

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C, plech vyložíme pečícím papírem. Do větší misky dáme na kostičky nakrájené změklé máslo, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl a vanilkový extrakt. Psychicky se připravíme, že to bude lítat všude, takže si vezmeme zástěru a elektrickým mixérem všechno zašleháme v komplexní hmotu (i snaha se cení). Přidáme vejce a dál šleháme, dokud hmota nevypadá jednolitě. Vmícháme prosáté kakao (ne mixérem, pokud nechceme mít teda úplně všude kakaovou vrstvu), střídavě přidáváme mléko a mouku, dokud se neutvoří hustší těsto. Všichni američtí a angličtí pekaři pravděpodobně považují za samozřejmé. že mají doma takovou tu naběračku na zmrzlinu s pérkem, kterou vám zřejmě někdo nabíral šmoulovou zmrzku, nicméně já takovou vymoženost nevlastním, takže bylo potřeba vymyslet jiný způsob, jak dostat těsto na plech už ve formě koláčku. Aby byly pěkně kulaté, zvolila jsem cukrářský sáček s kulatou špičkou, takže ve výsledku jsem měla jeden plech a něco málo navíc takových macarons z dortového těsta. Je potřeba sázet koláčky na plech trochu s rozestupem, protože docela nabudou. Pečeme cca 10 - 15 min, podle trouby, zkusíme párátkem. Upečené koláčky dáme vychladnout na mřížku a vychladlé dáváme do páru podle velikosti.
Náplň už jsem dávala jenom lžičkou, tedy vlastně dvěma. Jednou jsem pomazala koláček čokoládovou polevou, uprostřed jsem vytvořila malou prohlubeň, kam jsem dávala po malé lžičce rybízové marmelády. Přiklopíme druhým koláčkem a Whoopie pie je na světě ;)  

Whoopie pies chutnají všem - kolegům v práci, přítelovi a jeho kamarádovi v pět ráno, rodinným příslušníkům... nechcete je taky zkusit? :)


8 komentářů:

  1. They look so delicious, great job on the challenge. Happy holidays!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you, all my colleagues enjoyed them :) Happy holidays and a great New Year! :)

      Vymazat
  2. Chocolate on chocolate with a fruit filling is a great idea! Love your whoopies! Thanks for playing this month!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chocolate is definitely my most favourite ingredient ;) Thanks for this fine challenge :)

      Vymazat
  3. jeje, už mi zase počítač nějak stávkuje ve vkládání komentářu:)...každopádně..chtěla jsem napsat, že jsem včera vyráběla nadvakrát/dvojitou dávku...aby měl Jířa do práce...sama jsem ještě neochutnala, takže si budu muset vyrobit někdy další dávku:)....
    Ale, co mám zatím informace, tak všechno mizí...chválou se nešetří:)...
    Děkuji za další skvělý recept:)
    Ju, a tvarovala jsem je velkou lžící..spoléhala jsem na to, že se při pečení trochu "rozlijou" :)... a myslím, že se to povedlo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, ty seš úplně příkladná přítelkyně :) děkuju za feedback :)

      Vymazat