neděle 2. března 2014

Citronový dort s lemon curd a mascarpone


Když vás pozve na kolaudačku někdo, kdo měl nedávno narozeniny, přímo to volá (aspoň ke mně teda) o dort. Tak nějak mi přišlo, že čokolády bylo pro tuto chvíli už dost (ale jenom na chvíli, fakt), takže jsem chtěla vyzkoušet něco nového. Už strašně dlouho mi v šuplíku strašil lemon curd, který jsem kdysi dávno koupila, aniž bych tehdy věděla, o jak úžasnou věc se jedná, a že když na to přijde, dá se nejen použít na pečení, ale taky klidně jíst lžičkou přímo ze skleničky, jak to dneska ráno předvedl M. Nicméně, dortová kombinace byla nakonec citronový krém + malinový jam + pusinky na ozdobu a já si troufám říct, že to bylo dost dobrý. Bohužel, s foťákem se ještě mám opravdu co učit, takže to zdaleka na fotkách nevypadá tak dobře, jak to chutnalo ;) Recept na piškot jsem kdysi vyčetla v Apetitu a malinko upravila postup a ubrala cukr, aby nebyl tak sladký.

Korpus:

200 g hladké mouky
6 vajec - bílky a žloutky zvlášť
150 g krupicového cukru
60 g másla, rozpuštěného a vychladlého
lžička citronové kůry (čerstvá je lepší, kdo má sušenou, může přidat i víc)
lžička vanilkového extraktu

Krém:

250 g mascarpone
5-6 vrchovatých lžic lemon curd (ke koupi v Marks&Spencer nebo Tesco, případně si můžete podle spousty návodů  na netu vyrobit domácí)
150 ml smetany ke šlehání
lžíce vanilkového cukru
cca 3 lžíce krupicového cukru

na dokončení: 4 lžíce malinového jamu

Pusinky:

1 bílek
55 g krupicového cukru
kapka bílého vinného octa
kapka vanilkového extraktu

Postup:

Začneme piškotovým korpusem. Troubu předehřejeme na 170°C. Podle toho, kolik plánujeme dělat vrstev korpusu, tolik forem (průměr 20 cm) si připravíme, nebo alespoň předpřipravíme kolečka z pečícího papíru na dno formy, pokud budeme péct postupně v jedné. Já pekla tři vrstvy v jedné formě a zase tak strašná práce to nebyla, ale můžete upéct korpus i najednou a pak ho prokrojit. Pokud budete péct najednou, doporučuji formu o průměru 23 cm, stačí pak prokrojit jenom jednou.
Do větší mísy vyklepneme žloutky, přidáme polovinu krupicového cukru, vanilkový extrakt i citronovou kůru a utřeme/krátce prošleháme, dokud žloutky nezesvětlají a trošku nenabydou. Ve druhé míse smícháme bílky se zbylým cukrem a ušleháme na pevný sníh. Sníh a mouku teď budeme postupně zapracovávat ke žloutkům, takže nejdřív přidáme ke žloutkové směsi 3 lžíce sněhu a opatrně překládáním zapracujeme (dobře to jde stěrkou), abychom zachovali do nejvíc vzduchových bublinek. Přidáme třetinu prosáté mouky a zase překládáním zapracujeme, pak přidáme další část sněhu a pak zase část mouky, dokud nemáme všechno zapracované v nadýchané těsto. Nakonec opatrně vmícháme rozpuštěné máslo. Třetinu/polovinu těsta (nebo všechno) přendáme do formy, uhladíme spíš ke krajům než doprostřed, aby se zbytečně nevydouvalo, a dáme péct. Třetina těsta se peče cca 13-15 min, polovině to bude trvat tak 25 min a najednou bych tipla tak 45 min. Korpus bude na povrchu světlounce hnědý a špejle vyjde čistá. Upečený korpus/korpusy vyndáme, okraj objedeme ostrým nožem, necháme 10 min chladnout ve formě a pak dochladnout na mřížce. 
Než korpus vychladne, umícháme krém. Mascarpone utřeme v míse s cukrem a vanilkovým cukrem dohladka, přidáme lemon curd a případně dosladíme. Smetanu ušleháme do tuhé šlehačky a opatrně vmícháme k utřenému mascarpone, aby krém zůstal nadýchaný. Dáme aspoň na hodinku do lednice, protože jinak se s ním fakt hrozně špatně pracuje. 
Na pusinky ušleháme z cukru a bílku tuhý sníh, přidáme vanilkový extrakt a ocet a ještě jednou prošleháme. Troubu předehřejeme na 120°C. Hmotou naplníme cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou a na plech potažený pečícím papírem nastříkáme pusinky. Teplotu snížíme na 100°C a šoupneme pusinky do trouby na 30 - 40 min nebo i déle, dokud se budou lepit k papíru a nepůjdou sundat. Z jednoho bílku jich budete mít o dost víc, než je na ozdobu potřeba, ale navrhuju zbytek pusinek zamrazit a až budou jahody, použít je na Eton mess - aspoň tak to plánuju já ;) 
Teď už stačí dort jenom sestavit, uvádím postup pro tři vrstvy a vy si to kdyžtak prostě přeberete ;) Spodní korpus pomažeme polovinou malinového jamu, cca 4 lžícemi krému a přiklopíme dalším korpusem. Pomažeme zbytkem jamu, další částí krému a přiklopíme posledním korpusem. Zbytkem krému pomažeme vršek a boky dortu a uhladíme - krém vyjde na celý dort opravdu tak akorát, takže zbytečně neujídejte :) Pokud chceme mít povrch opravdu hladký, přesuneme dort ještě na chvíli do ledničky a po vyndání uhladíme povrch paletovým nožem nahřátým v horké vodě - jde to úplně samo. Na hotový dort vyskládáme po obvodu pusinky a ještě na další min hodinu ho přesuneme do lednice, aby se všechny chutě propojily.

Asi nejhorší bylo pak přesunout dort ze stojánku do krabice tak, aby pokud možno nedošel úhony, a následně ho opět bez úhony donést na místo určení, což se nakonec naštěstí povedlo. Tak nějak mám pocit, že asi všem hostům i oslavenkyni chutnal, neb ho moc pěkně pochválili - za což jim tímto velmi děkuji. Že mi výtvor pochválí M., na to nejsem jenom tak nějak zvyklá, ale upřímně řečeno to i trochu v koutku duše očekávám, protože kdyby to neudělal aspoň on, tak se asi půjdu zahrabat - kladné reakce i jiných strávníků mě prostě jenom neskonale těší ;)



2 komentáře:

  1. Vypadal a hlavně chutnal Báječně:)..pěkně rozmazluješ naše chuťové buňky!:)

    OdpovědětVymazat