čtvrtek 27. března 2014

Daring Bakers March - Nougat (aux Fruits)


Píšu nugát, ale vidím tureckej med! Ha! Tak tolik k mému objevu, co se považuje za nugát ;) Březnovou výzvu Daring Bakers pro nás připravila Rebecca z BakeNQuit. Měli jsme připravit klasický nugát, příchuť a přísady jsme si mohli vybrat. Aby bylo jasno, bavíme se tu o práci s horkým cukrovým syrupem (skoro 150°C), šlehání bílků souběžně s děláním dalších tří věcí, šaškování s teploměrem a tak, takže to byla vážně zábava a to úplně bez ironie. Bohužel můj syrup nechtěl dosáhnout té správné teploty, takže jsem ho do směsi nalila moc studený (jenom 125°C místo 148°C) a vznikl mi super měkký nugát, který se ale zase na druhou stranu dobře kouše, žvýká a celkem i krájí. Má jednu vadu - musí být ubytován v mrazáku, aby byl v takovém skupenství, že ho lze pozřít bez totálního zapatlání. Takže v příštích týdnech asi budu všem návštěvám nutit nugát, protože ho mám fakt hodně - zájemci? 

Použila jsem recept Thomase Kellera z Bouchon Bakery, nahradila jsem jen glukózu zlatým syrupem:

66 g bílků
333 g dobrého medu v tekutém stavu
553 g krupicového cukru + 26 g do sněhu
166 g vody
120 g zlatého syrupu (glukózy)
20 g kakaového másla (v Brně např. Zdravá zahrada)
100 g celých mandlí i se slupkou (originál uvádí 233 g se slupkou a 82 g pistácií)
160 g loupaných mandlí
100 g lískových ořechů se slupkou
50 g sušených brusinek, třešní nebo tak podobně

Budete nutně potřebovat teploměr - kuchyňský, cukrářský, velkou (hodně velkou) mísu na šlehání a stolní mixér nebo někoho ochotného, kdo vám pomůže - v jenom člověku je to dost ufo. 

Postup:

Bílky dáme do velké mísy, ve které pak budeme tvořit celý nugát, je to pak trochu hrnečku vař. Mandle a ořechy upražíme v troubě na plechu na 150°C asi 10 - 15 min, občas je promícháme. Pak troubu stáhneme na 50°C, aby ořechy zůstaly teplé. Rozpustíme kakaové máslo a klidně ho přidáme do trouby k ořechům na udržení teploty. Dva pláty pečícího papíru si připravíme někam poblíž a potřeme je chuťově neutrálním olejem, aby šel nugát později odlepit. Olejem potřeme i gumovou stěrku, kterou pak budeme nugát přenášet na papír.
Do jednoho rendlíku vylijeme med a dáme na střední žár zahřát. Do druhého rendlíku odvážíme 553 g cukru, zalijeme vodou a přidáme zlatý syrup, dáme na vysoký žár zahřívat. K ruce si připravíme teploměr a zapneme šlehání bílků na střední výkon, jakmile jsou bublinkaté přidáme zbylých 26 g cukru a snížíme rychlost na pomalejší šlehání. Cílem je mít dotuha ušlehané bílky a med o teplotě 125°C ve stejnou chvíli, takže si to holt musíte pořešit - bacha na med, bude z hrnce hodně pěnit. Syrup mezitím zvesela zahříváme a cílíme na teplotu 148°C. 
Když máme bílky dotuha vyšlehané a med má správnou teplotu, snížíme rychlost šlehání na nejnižší a pomalu tenkým pramínkem lijeme ke sněhu horký med - směs začne trochu tuhnout. Šlehání necháme běžet na nízké otáčky a kontrolujeme syrup, aby dosáhl opravdu těch 148°C, jinak dopadnete jako já ;) Z mojí zkušenosti ho prostě pořád zahříváte na stupeň 9 (sklokeramika) a on se pomalu ale jistě začne zahřívat. Můžete ho i občas promíchat. Jakmile je syrup dostatečně horký, nalijeme ho ke šlehající se medové směsi - opět velmi opatrně a tenkým pramínkem. Mísa teď bude dost horká, tak pozor na prsty. Tuhnoucí nugát šleháme dalších 10 min (nebo dokud to prostě jde) aby trochu zchladl, pak přidáme rozpuštěné kakaové máslo a to už jenom krátce zašleháme. Teď přijdou na řadu ořechy z trouby a sušené brusinky - všechno dovnitř a promíchat stěrkou. V téhle fázi už by to měla být taková spíš koule hmoty, takže výtvor přeneseme na jeden pečící naolejovaný papír, druhým přikryjeme a válečkem se pokusíme rozválet tak tence, jak chceme. Ideální je tak na výšku palce, řekla bych. Rozválený nugát necháme přes noc zchladnout, nejlépe v místnosti kde je tak 16°C (ale to už si ten Keller dost navymejšlí, fakt) a druhý den ostrým nožem potřeným olejem krájíme. 

Pokud budete mít syrup moc horký, můžete druhý den nugát porcovat tak dlátem a kladívkem, pokud moc studený, pěkně si požvejkáte - ale na výrobu je to super zajímavá zkušenost a s kvalitním medem je to i dobrý - ale teda neuvěřitelně sladký ;)

4 komentáře:

  1. Thank you for making nougat with me this month! The timing of everything can be a little tricky, but it gets easier the more you do it. Your nougat looks very pretty even if it's softer than you would like!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fortunately it looks and tastes good (I had a really good honey) so we just have to act like "it´s a special ice cream" :) thanks again for the challenge! :)

      Vymazat
  2. Your nougat looks fantastic. Well done on this month's challenge! :D

    OdpovědětVymazat