pondělí 19. května 2014

Irské ovesné bochánky


Jak jsme se shodly s kamarádkou Marťou, někdy je nejlepší terapie dělat něco rukama - nejlépe něco, u čeho není třeba moc přemýšlet. Tohle je navíc úplně win win strategie, protože až bochánky dopečete a začnete v rámci další terapie (terapie jídlem) likvidovat, není to žádná tragédie, protože jsou 100% celozrnné, navíc s ovesnými vločkami a medem, takže naopak vlastně jenom uděláte něco pro svoje zdraví - takže hned dvakrát, jak při výrobě, tak i při konzumaci. Pivo obsahuje vitamín B12, alkohol se z něj vypaří, takže zůstane taky jenom ta zdravá část - jasný. Recept je z knížky Chuť domácí kuchyně od Nigelly Lawson a přiznávám, že ty její vypadají o trošku líp, protože z těsta dělá rukou malé bochánky, kdežto my prostě a jednoduše dělaly hromádky lžící, ale já tak nějak nesdílím Nigellinu radost z hrabání se v lepkavém těstě (stejně jako její vášeň pro sahání na syrové maso - to mě už vůbec nebere), takže lžíce byly jasná volba. Bochánky můžete jíst jen tak, ideálně hned po tom, co trochu vychladnou, jinak vydrží bez obtíží dva dny ve vzduchotěsné nádobě a můžete si je užít naslano i nasladko.

Recept na 12 bochánků:

300 ml černého piva
150 ml podmáslí (nebo řídký bílý jogurt)
4 lžíce oleje - slunečnicový, řepkový
4 lžíce medu
2 lžičky jedlé sody
zarovnaná lžička soli
100 g ovesných vloček + hrst na posypání
400 g žitné nebo pšeničné hladké celozrnné mouky

Postup:

Troubu předehřejeme na 210°C, plech vyložíme pečícím papírem. Ve větší míse smícháme suché ingredience, v menší mokré a následně spojíme. Těsto je spíš lepkavé, ale za chvíli ještě trochu "zatuhne", až začne reagovat soda s podmáslím, takže ho nechte klidně 5 min odpočinout. Rukama nebo dvěma lžícemi tvarujeme na plech přibližně 12 stejných bochánků, které následně posypeme trochou ovesných vloček a vsadíme do trouby. Pečeme cca 15-20 min než lehce zezlátnou okraje, můžeme zkusit špejlí, na které ovšem ulpí ještě pár drobečků, protože díky podmáslí je těsto opravdu hodně vláčné. Nečekejte na kůrku, ta se neobjeví, ale pivo ucítíte ještě po upečení :)
Varování: pocit sytosti se u slabších jedinců (většiny zkušebních králíků včetně mě) dostavil již po požití max 2 bochánků, takže se radši moc nepřeceňujte a nenaložte si na snídani víc než tři najednou ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat