pátek 16. května 2014

Rebarborový koláč s krémem



Nejlepší reklamou pro tenhle koláč by byly zvuky, které vydávaly ochutnávající osoby - ty ale bohužel neumím přepsat ;) Na recept jsem narazila, když jsem na netu hledala uplatnění pro zbylé 3 stonky rebarbory po jahodovo-rebarborovém koláči a BBC Good Food mě opět nezklamalo. Příprava není úplně z nejrychlejších, ale ve výsledku je to jenom kvůli chvilkám čekání než se předpeče korpus, než náplň, aby udržela drobenku a tak, ale žádná velká práce se nekoná. V receptu jsem snížila množství cukru, originál nalezněte zde.

Korpus na koláč:

křehké těsto

Krémová náplň:

280 ml smetany ke šlehání
40 g třtinového cukru
lžíce hladké mouky
1 žloutek a 1 celé vejce
lžička vanilkového extraktu

300 g rebarbory (3 stonky)
3 lžičky vanilkového cukru

Ovesná drobenka:

50 g ovesných vloček
50 g třtinového cukru
50 g rozpuštěného másla
1/2 lžičky zázvoru

Postup:

Křehké těsto vypracujeme a necháme odpočinout jako obvykle, viz odkaz na recept u korpusu. Troubu předehřejeme na 180°C. Odpočaté těsto vyválíme, vyložíme s ním koláčovou formu (průměr 24 - 26 cm), na dno položíme kolo z pečícího papíru a zatížíme fazolemi, rýží apod., pečeme na slepo cca 15 min, než se korpus lehce upeče a těsto už nebude syrové. Mezitím rebarboru oloupeme, zbavíme tuhých vláken a nakrájíme na 1 cm velké kousky. Vložíme do pánve, zasypeme vanilkovým cukrem a zalijeme 2 lžícemi vody. Necháme na pánvi "ohřát" jen dokud se cukr nerozpustí a rebarbora nezahřeje a trochu nepovolí, pak hned dáme do misky i se vší šťávou a necháme vychladnout. V malé misce nebo nejlépe odměrce promícháme vejce, cukr, vanilkový extrakt a mouku, potom přidáme smetanu a šťávu z rebarbory a dobře promícháme. Na předpečený korpus rozmístíme kousky rebarbory, zalijeme smetanovou směsí, troubu zvýšíme na 200°C a dáme na 5-10 min péct - než se na povrchu dostatečně zpevní, aby udržel drobenku.
Na drobenku jednoduše smícháme všechny přísady a lžící naneseme na koláč, teplotu opět snížíme na 180°C a dáme dopéct, až drobenka zezlátne a krémová náplň už se bude jenom mírně třást uprostřed.

No, trochu se mi chytly okraje, což sice nevadilo, ale radši do trouby občas jedním okem mrkněte ;) Vzhledem k tomu, že rebarbora je vlastně zelenina a na drobenku použijete ovesné vločky, nemají výčitky svědomí vůbec žádnou šanci (teda ne, že by normálně měly).

Žádné komentáře:

Okomentovat