sobota 10. května 2014

Jahodovo-rebarborový koláč s mandlovou drobenkou


Ve středu jsem se s ustupující chřipkou a velkým očekáváním vypravila do obchodu s biozázraky, který mám k mému značnému překvapení kousek od domova. Nebudu to protahovat, nechala jsem tam šest stovek a odcházeli jsme s M. s kachnou v podpaží, chlebovou bagetou, chřestem, jahodama, nepřekonatelným uzeným ovčím sýrem a - rebarborou! Milovala jsem, když babička upekla rebarborový koláč (na rozdíl od mojí mamky, která rebarboru fakt nemusí a vzhledem k proběhlé návštěvě kamarádky zřejmě není jediná na světě, jak jsem si vždycky myslela), jenže babičce stačilo dojít si pro pár stonků na zahradu a měla vystaráno, kdežto já se musím vyhýbat té strašně hnusně dřevnaté ze supermarketu a hledat na farmářských trzích. Konec příběhu, rebarbora prostě vypadala báječně, takže jsem jí musela vzít s myšlenkou, že upeču ten skvělý babiččin koláč. Bohužel, recept na něj nevlastním, takže jsem musela pohledat jinde. Tohle je recept původně na jahodový koláč z jednoho ze starých Apetitů, který jsem vylepšila (nejmíň o 100% !) rebarborou a mandlovou drobenkou a trochu upravila. Kousek snědla dokonce i kamarádka, která rebarboru fakt ráda nemá a neotrávila se, takže pokud chcete třeba s konzumací této báječné zeleniny teprve začít, vřele doporučuji smíchat s jahodama a to nejlépe ve formě koláče ;) 

Na pekáč 25x35 cm, což dělá 8 velkorysých nebo 16 decentnějších porcí:

300 g jahod
150 g rebarbory (3 stonky)
3 lžičky vanilkového cukru na posypání jahod a rebarbory
200 g polohrubé mouky
200 g hrubé mouky
lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
140 g třtinového cukru
1 vejce 
300 ml podmáslí
50 ml slunečnicového oleje

Mandlová drobenka:

100 g hladké mouky
100 g studeného másla, nakrájeného na kostky
100 g třtinového cukru
100 g blanšírovaných celých mandlí nebo plátků

Postup:

Začneme mandlemi - celé nahrubo nasekáme, plátkové necháme a opražíme je na suché pánvi, dokud nechytnou zlatavý nádech a nezačnou trošku vonět. Přesypeme je do misky a necháme vychladnout. Jahody nakrájíme na větší kousky, rebarboru oloupeme a zbavíme dřevitých vláken, stačí jí zlomit v půlce a vlákna stáhnout. Očištěnou rebarboru nakrájíme na 2 cm dlouhé špalíčky, přidáme k jahodám a obojí zasypeme vanilkovým cukrem, aby pustily šťávu. Troubu zapneme na 200°C, plech vyložíme pečícím papírem. Do mísy prosejeme obě mouky, smícháme s cukrem, práškem do pečiva, sodou a dobře promícháme. V jiné misce smícháme podmáslí s olejem a vejcem, vlijeme k suchým přísadám a promícháme. Těsto je spíš tužší, takže ho stěrkou přeneseme do pekáče a rozvrstvíme. Z jahod a rebarbory slijeme šťávu (a vypijeme) a rovnoměrně je rozmístíme na povrch koláče. V misce připravíme drobenku - smícháme cukr a mouku, přidáme studené máslo a mezi palcem a ukazováčkem promneme vždycky trochu másla se sypkou směsí, dokud nedostaneme konzistenci mokrého písku, na závěr zapracujeme do drobenky opražené mandle a posypeme koláč. Pečeme cca 40 - 45 min, na posledních 5 min přesuneme z prostřední do spodní části trouby, abychom měli jistotu, že se koláč dobře propekl i odspodu. S klidným srdcem konzumujeme ještě teplé :)

Ještě mi 3 stonky zbyly, takže hádejte, jaký asi bude další příspěvek? ;)

4 komentáře:

  1. Bylo to opravdu moc dobré, nejmenovaná kamarádka musí potvrdit, že trošku rebarbory v tomhle koláči bylo snesitelné i pro ni:D Jahodová část bez reveně ale stejně byla nejlepčí, a když byla ještě teplá...mmm!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, tak teď už seš jmenovaná kamarádka :))

      Vymazat