neděle 4. května 2014

Celozrnné muffiny s pečenými jahodami (s balsamicem!)


Mám nový foodblog, který sjíždím od začátku do konce (teda vlastně dva, oba přidám do postranního seznamu) a jmenuje se White On Rice Couple. Krásný fotky, úžasně vypadající recepty, no prostě paráda ;) Recept na pečené jahody a následné muffiny mě přitahoval a děsil zároveň, protože kombinaci jahody-balsamico už jsem sice měla a bylo to fajn, ale zase cpát do muffinů bych je úplně nemusela... Ještě, že jsem svou vrozenou nedůvěru překonala! Balsamico byste v chuti samo o sobě nepoznali, ale chuť jahod nakopne úchvatně a ta vůně při pečení je jednoduše božská. Konec superlativ, prostě to zkuste, chvilku to sice zabere, ale stojí to za to. Původní recept nalezněte zde, já mám jiný na muffinové těsto a malinko pozměněný na jahody.

Na 8 muffinů:

120 g polohrubé mouky
60 g hladké pšeničné celozrnné mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
100 g třtinového cukru
30 g ovesných vloček
špetka soli
2 vrchovaté lžíce kysané smetany
1 vejce
100 ml mléka
2 lžíce chuťově neutrálního oleje (řepkový, slunečnicový)

Pečené jahody:

200 g jahod
3 lžičky medu
1 lžička octa balsamico
1 lžička ořechového oleje - pistáciový, z vlašských nebo lískových ořechů prodává Lidl nebo Vom Vass
špetka soli

Postup:

Začínáme jahodovým minizázrakem. Troubu zapneme na 180°C, menší plech si vyložíme pečícím papírem. Jahody omyjeme a nakrájíme - menší na půlky, větší na čtvrtky. V misce smícháme všechny ostatní suroviny k jahodám, promícháme a jahody ve směsi důkladně obalíme. Jahody rozprostřeme na plech, případně polijeme zbývající "marinádou" a dáme na 30 - 40 min do trouby - do mírného ztmavnutí a zesirupovatění šťávy. Upečené jahody vyndáme, nesníme hned a necháme trochu vychladnout. Troubu nevypínáme, neb do ní za chvíli dáme muffiny.
Na muffinové těsto smícháme v jedné míse suché ingredience, ve druhé mokré a přidáme mokré k suchým (za mokré považuju poslední 4 ve výčtu, rozumíme). Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky - já mám dost epesní z Londýna - a do každého z osmi košíčků dopravíme (kydneme) lžíci těsta, doprostřed umístíme kousek pečené jahody, přikryjeme druhou lžící těsta a završíme kouskem nebo dvěma pečených jahod. Kdo vylije zbylou šťávu po pečených jahodách připraví se o skvělé pečené jahodové pseudoželé, které M. vyškrabával lžičkou přímo z pekáče - oproti jahodám samotným je trochu nakyslejší po balsamicu. Plech dáme do trouby a pečeme 20 min, na dalších 5 min přemístíme o příčku výš, aby měly muffiny jemně tmavý povrch a ztmavly i jahody - opravdu jemně ;) 


Upřímně, snědli jsme dva ještě ve večer upečení hned zatepla, protože když je to celozrnný a s vločkama, tak to musí být zdravý v každou denní i noční hodinu - no ne? 

Žádné komentáře:

Okomentovat