pondělí 13. února 2017

Chleba s žitnou kaší, batáty a arašídy



Tenhle chleba je top. Momentálně jsou u nás doma favoritem chleby s kaší podle Maškrtnice, která je prostě a jednoduše geniální, její recepty jsou super pochopitelně napsané a peču podle ní chleba asi nejradši. Tohle je taková variace na chleba s celozrnnou žitnou kaší, akorát místo pšeničného kvásku zadělávám těsto žitným a navíc jsou přidané batáty (co zbyly z houstiček) a arašídy. Výsledný chleba je pro nás tak akorát kyselý, což je možná víc, než pro ostatní, pokud máte rádi méně kyselé chleby, klidně zadělejte pšeničným kváskem stejně jako je v původním receptu od Maškrtnice.
 
Tenhle konkrétní bochník byl premiéra i co se použití žiletky týče a oproti noži se to fakt nedá srovnat, takže momentálně funguju s žiletkou navlečenou na konec jednorázové jídelní hůlky a jsem naprosto nadšená, jak krásně a přesně to řeže :))
 
Pro podrobný postup opět odkazuju na základní recept na kváskový chleba nebo podmáslový chleba, případně mrkněte na recept u Maškrtnice, zkušení už se můžou rovnou pustit do receptu na jeden menší bochník ;)

Kvásek:

1 lžíce kvásku z lednice (žitného)
120 g žitné chlebové mouky
120 g vody

Kaše:

50 g hrubě mleté celozrnné žitné mouky
165 g vody

Těsto:

240 g kvásku
225 g odstáté vody
250 g pšeničné chlebové mouky (nebo špaldové chlebové, je super taky)
100 g celozrnné pšeničné mouky
10 g soli
vychladlá kaše
cca 150 g pečených batátů bez slupky
hrst nesolených arašídů

Postup:

Je to trochu zdlouhavější, ale to dáte ;) Přikrmte kvásek žitnou moukou a vodou a nechte ho 12 - 16 hodin vesele bublat. Připravte si rovnou i kaši - vodu přiveďte k varu, přisypte mouku, odstavte z plotny a aspoň 2 minuty pořádně míchejte, až se vše spojí v kompaktní hmotu bez hrudek. Nechte vychladnout a schovejte do lednice, než bude kvásek připravený.

Na těsto smíchejte v míse (od robota) kvásek, vodu a všechny mouky, ledabyle promíchejte, aby byla všechna mouka navlhčená a nechte půl až hodinu odpočívat. Potom začněte zapracovávat sůl, po kouskách kaši a batáty a hněťte, až bude těsto pružné a hladké (robot celkem i se solí tak 10 min, ručně nejmíň jednou tolik). Na poslední minutku přidejte arašídy a nechte je zapracovat. Těsto přendejte do olejem trošku vymazané mísy a nechte zrát - doporučuju 12 hodin v lednici, líp se s ním pak pracuje.

Těsto vyndejte z lednice, vyklopte na pomoučenou plochu a vytvarujte do ošatky. Pokud nechcete žádné super nařezávání, schovejte ošatku do igelitky a zpátky do lednice, pokud chcete nařezávat a usnadnit si život, dejte chleba v ošatce do lednice nezakrytý (trik od Blondie and Rye). Nechte dalších 12 hodin (ale klidně až 16) kynout v lednici.

Troubu předehřejte na 250°C i s pekáčem na pečení chleba a menším pekáčkem s vodou na dně (aspoň 20 min). Chleba vyklopte z ošatky na kus pomoučeného kartonu nebo staré dřevěné prkýnko, dejte případně průchod fantazii s žiletkou nebo ostrým nožem a připravený bochník vsaďte do trouby. Momentálně peču 10 min na 250°C, potom 35 min na 220°C už bez pekáčku s vodou.

Hotový chleba zní zespoda na poklep dutě a má pěknou tmavě hnědou kůrku :) Nechtě úplně vychladnout na mřížce, uchovávejte v chlebníku zabalený do čisté utěrky.
 
PS: I na tenhle chleba se super hodí ochucené máslo z receptu na batátové houstičky, kdyby náhodou ;)

1 komentář: