čtvrtek 23. února 2017

Kváskové vafle


K Vánocům jsme dostali super přístroj na vafle/sendviče/panini a teď každou sobotu (když teda nikam nejedem) snídám vafle! Zkoušíme adekvátní množství, konzistenci, co všechno do těsta a co naopak až na hotové vafle a všechno je prostě skvělý, protože jsou to čerstvý vafle a to podle mě nemůže dopadnout špatně ;) Výbornou konzistenci a minimální utíkání těsta z vaflovače má právě tohle kváskové těsto ze Serious Eats, takže vám ho nemůžu odepřít a pokud máte vaflovač, jděte do toho :)

Na cca 8 ks vaflí:

220 g pšeničného kvásku (110 g vody, 110 g hladké pšeničné mouky, 1 lžíce kvásku z lednice)
1 hrnek hladké mouky + 2 lžíce
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky cukru (případně víc, ale takhle se dají sníst i naslano)
1 lžička soli
2 vejce
1/2 hrnku mléka
3 lžíce rozpuštěného másla

Postup:

Večer před budoucím skvělým ránem založte kvásek z mouky, vody a lžíce kvásku z lednice, nechte 12-16 prokvasit a lžíci si zase odeberte zpátky do lednice.
 
Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva, ve druhé míse prošlehejte vidličkou vejce, přilijte mléko a nakonec kvásek, dobře promíchejte. Do suché směsi nalijte mléko s vejcem a kváskem, dobře promíchejte, aby nezůstaly hrudky a nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo.
 
Vaflovač připravte k použití jak jste zvyklí (dávám malou lžičku přepuštěného másla), nechte rozpálit plotýnku a postupně pečte vafle do zlatohnědé barvy.

Tip: Strašně mi chutná přidat do těsta 1 vrchovatou lžíci celého máku.

Top toping:
arašídové máslo, banán, med
bílý jogurt, hrušky, skořice, javorový sirup
jahodová marmeláda, kysaná smetana nebo jogurt

Žádné komentáře:

Okomentovat